Robbrecht en Daem architecten dagvaardt Rotterdams museum voor sloopplannen aanbouwvleugel uit 2003

Robbrecht en Daem architecten stapt naar de rechter nu het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de aanbouwvleugel van het Gentse bureau uit 2003 wil slopen. Dat meldt de Nederlandse krant NRC. De sloopplannen kaderen binnen de op handen zijnde renovatie van het museum, dat al sinds 2019 gesloten is. 

Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bereidt een ingrijpende renovatie voor, naar een ontwerp van Mecanoo. Als onderdeel van die verbouwing zou ook de aangebouwde vleugel uit 2003 van Robbrecht en Daem architecten worden gesloopt. Het Gentse bureau stapt nu naar de rechter om de sloop van de bewuste vleugel tegen te houden. 

De beglaasde voorgevel van Robbrecht en Daem zou moeten verdwijnen om de oorspronkelijke architectuur van het gebouw terug zichtbaar te maken. Paul Robbrecht laat optekenen in NRC dat zijn team in haar ontwerp net "goed heeft gelet op wat er was en er een extra laag aan heeft toegevoegd. De geschiedenis van het museumgebouw is er een van gelaagdheid. Ik ben teleurgesteld dat in het nieuwe ontwerp niet eens is gekeken of je juist iets kan toevoegen aan die gelaagdheid. In geen enkel voorstel is het behoud van de vleugel meegenomen.”

Deze dagvaarding is niet de eerste kink in de kabel van de renovatieplannen van het museum. Zo lopen de kosten hoger op dan voorzien en moest Mecanoo eerder al zijn ontwerpplannen bijsturen omwille van het beschermd stadsgezicht. Het artikel in NRC Handelsblad kan je hier lezen. 

Bron: NRC
Deel dit artikel:

Onze partners