Robbrecht en Daem architecten mag Udarnik Contemporary Art Museum in Moskou ontwerpen

Het Gentse bureau won de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe museum dat in ’t centrum van de Russische hoofdstad zal verrijzen. Het bureau maakt deel uit van een team samen met ARUP, Portner en Tiamat Proekt, allen uit Moskou. The Shala Breus Foundation organiseerde de competitie met de als volgt klinkende opdracht: transformeer de iconische constructivistische Udarnik-cinema van de hand van Boris Iofan in een museum voor hedendaagse Russische kunst. 

Het ontwerpconcept van het bureau focust op de verschillende manieren waarop de bezoekers kunst kunnen ervaren. Drie museumruimtes vormen het hart van het Udarnik-project en verschillen onderling in de manier van kunstervaring. Variaties in schaal en licht moeten de ervaring van de bezoeker intenser maken.

Op ’t gelijkvloers vinden we The Incubator terug, een centrale hal waarin de bezoeker enerzijds (gratis) kan proeven van een deel van de collectie en anderzijds informatie vindt over de speciale activiteiten in het gebouw. Een coffeeshop en een boekenwinkel moeten deze centrale inkomhal een ‘plaza-gevoel’ meegeven.

The Labyrinth bevindt zich in de kelder. Tentoonstellingsunits verdelen de grote ruimte in kleinere galerijen die qua omvang beter geschikt zijn voor exhibities.

Op de eerste verdieping wandelen de bezoekers binnen in The Large Vaulted Hall, een impressionante ruimte met uitermate veel natuurlijke lichtinval. Deze ‘kluis’ vormt een natuurlijk veilig onderkomen voor de kunstcollectie.

Het Creative Center en een restaurant omringen de tentoonstellingsruimtes en vormen een overgangsruimte tussen de buitenwereld en het museum.

In dit project loopt zoals vanouds bij Robbrecht en Daem architecten de filosofie van L’Object Trouvé als een rode draad doorheen het project.

 

Ervaring

Inzake transformaties van historische gebouwen is Robbrecht en Daem architecten niet toe aan zijn proefstuk. Denk aan de Universiteitsbibliotheek in Gent (Henry van de Velde), Model 1:1 Golfclub House in het Duitse Krefeld (Mies van der Rohe), De Bijenkorf in Rotterdam (Marvel Breuer) en BOZAR (Victor Horta). 

Deel dit artikel:
Onze partners