Rockboard: lichte platen met hoge brandwerende en akoestische eigenschappen

Op 2 december zal het jonge Beringse bedrijf Fire Retardant Innovators (FRI) tijdens de Fire safety Innovation Days een gloednieuwe plaat voorstellen waarvan de verwachtingen bijzonder hoog gespannen zijn. Rockboard is een brandwerend paneel dat uiterst licht is, maar toch kan voldoen aan de hoogste eisen inzake brandwerendheid. Bijkomende troef is de hoge geluidsdemping van de plaat.

Op 2 december zal het jonge Beringse bedrijf Fire Retardant Innovators (FRI) tijdens de Fire safety Innovation Days een gloednieuwe plaat voorstellen waarvan de verwachtingen bijzonder hoog gespannen zijn. Rockboard is een brandwerend paneel dat uiterst licht is, maar toch kan voldoen aan de hoogste eisen inzake brandwerendheid. Dat maakt het bijzonder interessant voor brandwerende deuren, maar daarnaast kunnen er ook wanden, plafonds en andere brandveilige constructies mee gemaakt worden, zowel binnen als buiten. Bijkomende troef is de hoge geluidsdemping van de plaat.

De eisen inzake brandwerendheid worden niet ten onrechte steeds strenger. De materialen die gebruikt worden om aan die eisen te voldoen zijn in veel gevallen erg zwaar en daardoor ook moeilijk te plaatsen en te bewerken. De grote troef van de FRI Rockboard is precies dat die hoge eisen nu ook gehaald kunnen worden met een licht materiaal.

    De FRI Rockboard bestaat er in drie types in functie van de vereiste brandwerendheid. Type RF 60 haalt met een dikte van 40 mm en een gewicht van 20 kg/m² een minimale brandweerstand van 88 minuten. De RF 10-plaat garandeert een brandweerstand van 136 minuten met een dikte van 54 mm en een gewicht van 28 kg/m². De RF90-plaat heeft dezelfde dikte en gewicht maar haalt een minimale brandweerstand van 105 minuten. De geluiddemping (dB-waarde) varieert tussen 29 en 43.

FRI Rockboard is anorganisch, reukloos, zuur- en vochtbestendig en heeft ondanks zijn laag gewicht een hoge mechanische weerstand. Bij extreem hoge temperaturen behoudt hij deze bijzondere eigenschappen. Rockboard kan perfect perfect gecombineerd worden met hout, metaal, kunststof of andere materialen in een sandwichpaneel.

Fire Retardant Innovators (FRI) is gespecialiseerd in brandvertragende oplossingen voor hout, MDF, OSB en andere plaatmaterialen. Onlangs werd het nog ingeschakeld voor de houten gevelbekleding van de uitbreiding van De Singel in Antwerpen naar een ontwerp van Stéphane Beel. FRI verwacht dat de Rockboard op relatief korte termijn zal uitgroeien tot een van de paradepaardjes van het jonge bedrijf.
FRI zal de nieuwe plaat voorstellen op de Fire Safety Innovation Days op 2 en 3 december. Tijdens deze dagen heeft het verschillende toonaangevende sprekers uitgenodigd die elke en aspect van brandwerendheid zullen komen toelichten. Meer info over de Fire Innovation Days vindt u op de website www.firesafetyinnovationdays.be  waar u zich ook kan inschrijven voor dit evenement. 

Deel dit artikel:
Onze partners