Royal Belge maakt plaats voor assistentiewoningen en appartementen

Dit perceel heeft een oppervlakte van 2.175 m², waarvan 761 m² tuin. Het bevindt zich op de hoek van de Marnixstraat en de Kortrijksesteenweg, een belangrijke as tussen het station en het centrum van Gent. Bontinck architecture and engineering bouwt er een complex met assistentiewoningen en appartementen.

Het bestaande kantoorgebouw, de vroegere Royal Belge, wordt gesloopt met behoud van de twee ondergrondse verdiepingen: een ondergrondse parkeergarage die plaats biedt voor 42 auto’s en een technisch ondergronds verdiep waar ook de bergingen worden voorzien. Deze vormen de sokkel waarop de nieuwbouw verder wordt gebouwd. De nieuwbouw omvat assistentiewoningen met bijbehorende gemeenschappelijke ruimte, commerciële ruimte en appartementen. 

 

Commerciële ruimte

Aan de straatzijde langs de Kortrijksesteenweg bevinden zich een commerciële ruimte en de hoofdingang naar de assistentiewoningen. Deze hoofdingang geeft via een lichtrijke, ruime gemeenschappelijke ruimte toegang tot de andere trap- en liftkernen. Doorzicht van straat tot tuin zorgt voor transparantie. Aan de straatzijde langs de Marnixstraat zijn er appartementen voorzien met hun respectievelijke ingangen, de inrit van de parking en een extra ingang naar de assistentiewoningen. 

De gevel wisselt geslotenheid af met open vlakken, met een knipoog naar de omgeving. De historische bouwlijn op de hoek wordt gekenmerkt door een kromming die in het ontwerp, vanaf de eerste verdieping, hersteld wordt. 
 

Verschillende architectuurtalen

Voor de appartementen in de Marnixstraat en de assistentieflats in de Kortrijksesteenweg wordt zowel in materiaal als in afwerking een verschillende architectuurtaal toegepast. De materialen voor de assistentiewoningen zijn geëmailleerde steen, stalen schrijnwerk en glazen borstweringen. Ze slaan een mooie brug tussen oud en nieuw. De gevel van de appartementen in de Marnixstraat wordt afgewerkt met een geschilderd bezetwerk. Daardoor sluit deze meer aan bij het type gevels van de Marnixstraat. De borstweringen worden hier voorzien van stalen spijlen.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners