Ruimtelijke beleving centraal in woning Vanderlee-Broeckx

De halfopen woning Vanderlee-Broeckx van Egide Meertens Architecten verscheen onlangs in het Italiaanse design- en architectuurtijdschrift Ottagno. De woning is de laatste in rij van ‘Hemelrijk’, een doodlopende straat in een bosrijk gebied in het centrum van Genk. Het hoofddoel van dit project is het realiseren van een volledige ruimtelijke beleving die opgaat in het groen van zijn omgeving. Grote glaspartijen, eenvoudige vormen en in elkaar overlopende ruimtes zijn de sleutelwoorden die deze bijzondere woning kenmerken.
De halfopen woning Vanderlee-Broeckx van Egide Meertens Architecten verscheen onlangs in het Italiaanse design- en architectuurtijdschrift Ottagno. De woning is de laatste in rij van ‘Hemelrijk’, een doodlopende straat in een bosrijk gebied in het centrum van Genk. Het hoofddoel van dit project is het realiseren van een volledige ruimtelijke beleving die opgaat in het groen van zijn omgeving. Grote glaspartijen, eenvoudige vormen en in elkaar overlopende ruimtes zijn de sleutelwoorden die deze bijzondere woning kenmerken.




Alle ruimtes – zowel op het gelijkvloers als op de verdieping – geven uit op het centrale buitenterras. Dit terras ligt aan de linkerzijde van de woning en wordt gevormd door een inham in de woning. Deze ingreep maakt van de buitenruimte het centrale punt van het project, en symboliseert evenzeer de natuur die probeert binnen te dringen in een gebouwde context. De voornaamste glaspartijen zijn evenzeer gericht naar dit terras. Naast het openwerken van de ruimtes naar een centraal punt, is er ook voor een volledige zichtlijn gezorgd van voor- tot achterzijde, dwars door de woning heen.





Dat het concept van de buitenruimte – zowel beeld- en vormbepalend voor de woning – ook een grote impact heeft op de interne planorganisatie, is merkbaar in het schijnbaar ontbreken van een inkom. Met de keuken aan de voorzijde, de zitruimte aan de achterzijde en de eetruimte als tussenliggende schakel lijkt het op eerste zicht onduidelijk waar de toegang tot de woning zich bevindt. Het is echter een bewuste ontwerpkeuze om de functie van inkomruimte toe te bedelen aan de centrale buitenruimte, met als resultaat het beeld van de bosrijke omgeving die als portier die de bewoner de toegang tot zijn woning verschaft.

Het samenspel van licht en ruimte, binnen en buiten, en privacy en openheid maken van deze woning, die met eenvoudige en eerlijke materialen is afgewerkt, een opmerkelijke en boeiende ruimtelijke beleving, met de natuur als decor, podium én hoofdrolspeler in één.










Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage