SAB-profiel bezorgt bedrijfsgebouw van Frankenhuis een museumwaardige gevel

Een echte eyecather, dat is het bedrijfsgebouw van Frankenhuis op het XL Business Park in Almelo. "Als klanten voor het eerst langskomen zeggen we altijd: rij eerst maar langs die panden die allemaal hetzelfde zijn, dat andere pand is van ons.", lacht Bertram Wevers, general manager van de textielrecycling-gigant. Het gebouw, omgedoopt tot T-Port Circular 21, weerspiegelt niet alleen de circulaire activiteiten van Frankenhuis want ook het exterieur is deels circulair. Profielen, gemaakt door SAB-profiel, van restmateriaal in verschillende kleuren bezorgt het gebouw een unieke uitstraling.

Frankenhuis, het grootste textielrecyclingbedrijf van Nederland, vervezelt oud textiel om het materiaal een tweede leven te geven. Sinds de verhuizing in mei 2023 verdubbelde de productiecapaciteit: van 10.000 naar 20.000 ton per jaar. De textielrecycling-gigant was op zoek naar een pand in de omgeving van Haaksbergen, hun vestigingsplaats. Doordat er geen geschikte panden beschikbaar waren, besloten ze om ook andere opties te overwegen.

Zoals het huren van een nieuwbouwpand in samenwerking met Heylen Warehouses, dat logistiek en semi-industrieel vastgoed ontwikkelt in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Uiteindelijk ontstaat er een second-life gebouw met 12.000 vierkante meter aan productieruimte en 720 vierkante meter kantoorruimte, met een hoogte van 12,2 meter voor zowel productie als logistieke activiteiten.

Functioneel & duurzaam

"Heylen Warehouses specialiseert zich in second-life gebouwen. Het is een creatieve vertaling die het bedrijf aan duurzaamheid geeft. Naast energetisch duurzaam bestaat er ook functioneel duurzaam. Frankenhuis had aan zes meter vrije hoogte genoeg. Toch koos Heylen Warehouses voor een vrije hoogte van 12,2 meter zodat dit geschikt is voor productie en logistieke activiteiten. Die hoogte heeft de textielrecycler niet nodig, maar als het bedrijf er over 25 jaar uit zou gaan, dan kan Heylen het gebouw gemakkelijker verhuren.", vertelt Business Development Manager Jordy Grundel van Heylen Warehouses.

kleurrijke museumgevel

Omdat Heylen Warehouses eigenaar blijft van het bedrijfsgebouw zien de projecten er niet uit zoals de beruchte blokkendozen op veel bedrijventerreinen. Al is de ontwikkeling van T-Port Circular 21 er wel één uit de buitencategorie. De kleurrijke gevel zou namelijk ook een museumgebouw niet misstaan. Voor de realisatie werkte het bedrijf samen met wilma wastiau architecten uit België.

"Het is geen architectuur als grote kunst. Maar het is wel architectuur die we heel hard nodig hebben in Nederland en België. Industriële architectuur moet geen lelijk eendje zijn. Bij het ontwerpen van een gebouw zoek je een aangrijpingspunt. Op bezoek bij Frankenhuis zagen we balen gerecycleerd textiel in verschillende kleuren. Hierdoor ontstond het idee om die gekleurde balen te gebruiken in de gevel, zodat de gevel een verhaal vertelt.", zegt Marie Wastiau.

Gebruik van restmateriaal

Het architectenbureau werkt al langer samen met leverancier SAB-profiel. In de geest van de toekomstige gebruiker ontstond het plan om restmateriaal te gebruiken voor de buitengevel. 

René Timmerman, Manager Product Services bij SAB-profiel vertelt het volgende: 

"Het komt regelmatig voor dat wij voor een project staal met een speciale kleur of coating inkopen. Dat gaat niet met 100 vierkante meter tegelijk, maar met 2.000 à 3.000 vierkante meter. Je houdt altijd over. We proberen restmateriaal zo lang mogelijk vast te houden om het nog te verkopen, en anders gaat het als tweede keuze de markt op."

Voor het project van Frankenhuis leverde de fabrikant 5.000 vierkante meter van het trapeziumprofiel SAB 35/1035, elf verschillende kleuren (met name metallics en elements) in Colorcoat Prisma, die anders misschien geen bestemming gevonden hadden, aan.

Deel dit artikel:
Onze partners