Samyn & Partners en BEAI schenken AGC Glass transparant onderkomen in Louvain-la-Neuve

Het AGC Glass Building is het nieuwe hoofdkantoor van AGC Glass Europe in Louvain-la-Neuve. Dit bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 km ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer 500 personen kan huisvesten, zitten nu alle administratieve en centrale diensten van AGC samen die vroeger over verschillende locaties in het land gespreid waren. Het kantoor is het werk van architectenbureau Samyn & Partners en BEAI, in samenwerking met algemeen aannemer Van Roey.

Duurzaamheid en comfort

Het gebouw kreeg de BREEAM-certificatie ‘uitstekend’ in de ontwerpfase en kan dan ook een omzeggens neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (onder andere voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie. In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe en Voorzitter van de Union Wallonne des Entreprises, er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 m² AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor. Professor David Strong, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen, voegde daar het volgende aan toe: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners.”

 

Glasinnovatie

Het gebouw is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering. Voor de buitengevels viel de keuze op Thermobel TopN+ op Clearvision: deze keuze werd gemaakt omwille van het goede compromis tussen thermische isolatie, kleurweergave en maximale lichtsterkte. De binnengevels (patio’s) zijn uitgerust met Thermobel EnergyN op Clearvision, voor de naar eigen zeggen uitstekende prestaties in thermische isolatie en zonwering.

De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmtecomfort. Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurantruimte, terrassen en tuinen-patio’s, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij, met een auditorium. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage