Sapa verbetert isolatiewaarde aluminium ramen

Sapa Building System onthult zijn verschillende innovaties op Batibouw, met als blikvanger een innovatief aluminium passiefraam Avantis 95. In het nieuwe gamma gaan hoge energievereisten hand in hand met de elegante eigenschappen van een aluminium design.

Sapa Building System onthult zijn verschillende innovaties op Batibouw, met als blikvanger een innovatief aluminium passiefraam Avantis 95. In het nieuwe gamma gaan hoge energievereisten hand in hand met de elegante eigenschappen van een aluminium design.

Sapa Building System maakt deel uit van de grootste aluminiumproducent wereldwijd, de Zweedse Sapa Group. Sapa's brede gamma bestaat uit ramen, veranda's, lichtstraten en vensterdeuren voor zowel nieuwbouw, renovatie als woonuitbreiding. De producent stelt zijn verschillende innovaties voor.


Passiefraam Avantis 95

Avantis 95 is de meest opvallende innovatie van Sapa Building System. Het passiefraam biedt voordelen op drie gebieden: isolatie, design en plaatsing.
Uitstekende isolatie

Sapa's Avantis 95 is niet het eerste aluminium profiel dat gebruikt wordt voor passiefbouw, maar isoleert nog beter dan zijn voorgangers (Uf = 0.78 W/m²K). Het hoeft daarom niet te verbazen dat Passivhaus Institut Darmstadt en IFT-Rosenheim het raam certificeerden voor passiefbouw. Daarnaast scoort het systeem uitmuntend op het vlak van windweerstand en water- en luchtdichtheid (respectievelijk C5, E1950, 4). Bij een druk van 50 Pa levert Avantis 95 een luchtdichtheid van 0,08 m³/hm². Deze waarde is twintig maal kleiner dan de norm. Ook vermijdt het raam koudebruggen. De U-waarde van het raam blijft onder 0,8 W/m²K en die van de bouwaansluiting onder de 0,85.


Elegant design

Energiebewust bouwen hoeft niet samen te gaan met een robuust uiterlijk. Ondanks de kleine inbouwdiepte van aluminium ramen kan Avantis 95 zware glasvlakken met driedubbele beglazing dragen (tot 170 kg). De raamoppervlakte kan tot 1,6 maal 2,4 meter bedragen. Hierdoor is het passiefraam perfect te combineren met hedendaagse ontwerpen, waarbij lichtinval een prominente rol speelt. Bovendien biedt Avantis 95 de mogelijkheid beslag en afwatering te verbergen.


Eenvoudige plaatsing

Het derde grote voordeel is dat het passiefraam gemakkelijk te plaatsen is. Het volgt namelijk het principe van een klassiek raamsysteem. Constructeurs hebben geen speciale hulpmiddelen, werktuigen of technieken nodig en hebben dus geen extra productiekosten. Bewerkingen zijn mogelijk met nieuw modulair gereedschap of met CNC-technologie. Het is belangrijk bij de plaatsing aandacht te besteden aan de luchtdichte bouwaansluitingen zonder koudebruggen. Hiervoor reikt Sapa Building System de nodige oplossingen aan.


Andere innovaties

Ramen

Twee andere nieuwe raamprofielen zijn Artline XL en Avantis 70 Ligna. Het eerste is een uiterst fijn raamprofiel. Met de haast onzichtbare aluminium profielen kunnen grote raampartijen worden gevormd. Het tweede raamprofiel, Avantis 70 Ligna, is ideaal voor renovaties omdat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van oorspronkelijke stalen ramen. Hierdoor blijft de uitstraling van het oude gebouw intact. Het raam heeft een slanke aanzichtbreedte van slechts 35 mm en een doeltreffende thermische isolatie.


  Terrasdeuren

Sapa ontwierp twee nieuwe terrasdeuren: een draai- en een schuifraam. Avantis 70 is nu ook beschikbaar als vensterdeur met vlakke dorpel. Deze innovatie kan uitgevoerd worden als draai- of draaikipraam. Ook dit raam heeft een uitstekende thermische isolatie, en lucht-, water- en winddichtheid. Door de lage overstap verleent de vensterdeur toegang aan rolstoelgebruikers. Wie liever helemaal geen dorpel wil, kiest voor het schuifsysteem Confort 160 1-rail. Het schuivende binnendeel wordt tot aan het vloeroppervlak ingewerkt.
Daglichtstructuren en veranda's

Met het vernieuwde Top-gamma biedt Sapa energie-efficiënte oplossingen voor elke vorm van woonuitbreiding. Zowel bij sobere als complexe structuren kan zonwering probleemloos ingebouwd worden.Deel dit artikel:
Onze partners