SBE daagt studenten uit met ontwerpopdracht voor wegbrug

De SBE Student Challenge is alweer aan een derde editie toe. Tijdens het academiejaar 2022- 2023 daagt het gerenommeerde studiebureau studenten hoger onderwijs uit met een ontwerpopdracht voor een wegbrug in historische context. En dit tijdens 3 workshopdagen op het kantoor van SBE in Sint-Niklaas.

De opdracht: Pont Capitte

De vraagstelling voor deze 3e editie van de SBE Student Challenge betreft de vervanging van de Pont Capitte, één van de vele bruggen die een verbinding maakt over het Canal du Centre Historique in La Louvière. Het kanaal is vooral gekend omwille van zijn vier scheepsliften die getuigen van de hoogtechnologische omgeving uit het einde van de 19e eeuw. Dit unieke landschap valt dan ook binnen een UNESCO beschermde zone.

Om technische redenen moet de huidige Pont Capitte vervangen worden door een nieuwe hedendaagse wegbrug. De bouw van een nieuwe brug vormt een opportuniteit om ook de stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing van de brug onder de loep te nemen. En uiteraard vormt ook de specifieke historische context een niet onbelangrijk kader waarin de brug zijn positie dient in te nemen. Kortom een boeiende opdracht met technische, landschappelijke en esthetische uitdagingen.


Workshops

Een brugontwerp is voor veel studenten geen alledaagse oefening, voor de experten van SBE is het echter dagelijkse kost. "Met de SBE Student Challenge willen we studenten de kans geven om tijdens hun opleiding op een ongedwongen manier met diverse thematieken binnen brugontwerp aan de slag te gaan. Daarom organiseren we de ontwerpwedstrijd over 3 workshopdagen op het kantoor van SBE in Sint-Niklaas. Studenten worden niet aan hun lot overgelaten maar intensief begeleid gedurende deze 3 dagen. Naast een unieke ervaring maakt één team ook kans om tot winnaar bekroont te worden en naar huis te gaan met een mooie geldprijs van maar liefst 2.000 euro", aldus het bureau. 

Alle info en de inschrijfmodule vind je terug op deze website

Bron: SBE

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage