Schindler-PORT-technologie zorgt voor efficiënt personenvervoer in Ghelamco Arena

De Ghelamco Arena in Gent is sinds 2013 de voetbaltempel van KAA Gent. Het is tevens het eerste gloednieuwe stadion in België sinds 1974. KAA Gent pakt graag uit met het feit dat iedere supporter een VIP is en dat vertaalde zich natuurlijk ook in de liften, negentien in totaal, en de roltrap die in twee richtingen werkt. Voor dit project plaatste Schindler zes liften van het type 5500, dertien liften van het type 3300 en een roltrap van het model 9300.

Voor het horecagedeelte waren ruime liften met een groot hefvermogen nodig. Ze worden voornamelijk gebruikt voor diverse goederen, voeding en drank en krijgen het dus zwaar te verduren. Daarom werd er geopteerd voor de 5500 die over een hefvermogen tot 2500 kg beschikt.

Aan de VIP-ingang werd een quadruplex van de 5500 geplaatst, vier liften naast elkaar. Hier is de uitstraling erg belangrijk. Ze zijn dan ook zeer mooi afgewerkt met spiegelinox.

 

PORT-technologie

Aan de overkant van de VIP-ruimte is gekozen om een triplex, drie liften naast elkaar, te plaatsen van de Schindler 3300. Hier werd de PORT-technologie geïmplementeerd. Deze bestemmingsbesturing werd ontwikkeld door Schindler en houdt concreet in dat de gebruiker de bestemming niet meer kiest in de lift, maar aan de buitenzijde. Hij kiest er de naam van de verdieping en het systeem stuurt hem naar de dichtstbijzijnde lift die hem naar zijn bestemming brengt. Zo is hij sneller waar hij wil zijn en worden er geen onnodige ritten gemaakt. Er wordt er niet gestopt wanneer het niet nodig is. Dat zorgt voor minder wachttijden en een lager energieverbruik.

 

Sfeer op maat

De vier hoekliften in het stadion worden op maat bekleed. Zo is de hoeklift aan de kant van het restaurant Horzele bekleed met verschillende foto’s van gerechten. In de lift wordt de eetlust dus al opgewekt. In de andere hoekliften komt nu ook een bekleding op maat. Zo krijgen ze allemaal een eigen kleur en op de achterwand is een voetbal verwerkt met oude foto’s van AA Gent. Zo blijft de geschiedenis levend, ook in een gloednieuw stadion.

 

Roltrap

De Schindler 9300 is een roltrap die in twee richtingen werkt. In het begin van de wedstrijd kan iedereen naar boven, na de wedstrijd gaat iedereen naar beneden. De 9300 is een allrounder die is uitgerust voor een grote transportcapaciteit. Ideaal dus voor bijvoorbeeld luchthaven en treinstations, maar dus ook voor voetbalstadions.

 

Timing was de grootste uitdaging

Voor Schindler België was Ghelamco een opsteker van formaat. Internationaal gezien hebben we al meerdere stadions van liften voorzien, maar voor Schindler België was dit toch een speciaal project. Timing was in dit geval de grootste uitdaging. De eerste wedstrijd in de zomer van 2013 in het stadion lag al vast. Schindler moest ervoor zorgen dat alles op tijd geleverd en geïnstalleerd was. Met man en macht werd gewerkt om de vooropgestelde timing te halen, met succes.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners