Shortlist IPB Challenge Industriebouw

In de categorie industrieel-logistieke projecten van de IPB Challenge stootten Blaf, goedefroo & goedefroo, Govaert & Vanhoutte, ARKS en Schurmans & Weijnjes door naar de shortlist. Vanaf nu kan u online stemmen op deze projecten.
In de categorie industrieel-logistieke projecten van de IPB Challenge stootten Blaf, goedefroo & goedefroo, Govaert & Vanhoutte, ARKS en Schurmans & Weijnjes door naar de shortlist. Vanaf nu kan u online stemmen op deze projecten.

De IPB Challenge is aan zijn tweede editie toe. Tijdens de vorige editie van 2007 gingen de prijzen naar het EPC-drukcenter van ELD Partnership en naar het NIKE-gebouw van Signum in Laakdal. Dit jaar konden architecten projecten indienen in twee categorieën; scholenbouw en industriële-logistieke projecten. In deze laatste categorie werden 15 projecten ingediend. De vakjury bestaande uit Colette Demil (architectuurjournalist), Danny Windmolders (NAV), Els Canini (GO! Gemeenschapsonderwijs Vlaanderen), Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Gert Colliers (Bond Vlaamse architecten), Jef Marinus (FEBE), Anya De Bie (ORI) en Rik Neven (Vlaamsearchitectuur.be) selecteerde hieruit een shortlist van vijf projecten op basis van innovatie, duurzaamheid en architectonische uitstraling.

Welke projecten bekroond zullen worden, kan u zelf mee bepalen. Dat kan door een stembiljet in te vullen op de tentoonstelling, maar u kan ook online uw stem uitbrengen op de website www.ipbchallenge.be waar alle projecten voorgesteld worden. De online stemmen en de stembiljetten worden samengevoegd om de winnaar van de publieksprijs te bepalen.


De vakjury nomineerde volgende vijf projecten:


In Lokeren werd onlangs een nieuwe peperkoekfabriek opgetrokken. BLAF architecten ontwierp het bouwvolume waarin de fabriek, de kantoren en een woonhuis onderdak kregen. Dankzij de opvallende gele kleur van de gordijngevel, verwijzend naar de typische geelkleurige plastic verpakking van peperkoek, onderscheidt de fabriek zich van de omliggende industriële hallen en hangars. Het gebouw heeft bijgevolg geen nood aan enige vorm van signalisatie. 


Langsheen de E17 tussen Kortrijk en Gent ontwierp het West-Vlaamse architectenbureau goedefroo + goedefroo een opvallend industrieel pand dat door middel van een opvallend visueel spel in de gevel optimaal inspeelt op zijn zichtlocatie langsheen de snelweg. Bovendien gaat de architecturale vormgeving ook hand in hand met een doorgedreven integratie van duurzame energieoplossingen.


Langsheen de E40 ontwierp het architectenbureau Govaert & Vanhoutte een sterk staaltje ‘corporate branding’ voor het bedrijf Duco. Door de versmelting van een in het oog springend hedendaags ontwerp met de eigen technische installaties die het bedrijf ontwikkelt, werd dit nieuwe bedrijfsgebouw meteen ook het visitekaartje van de firma.


Langs de groene rand van industriezone Langevoorde te Aalter bouwde Koramic Real Estate een industrieel complex van circa 7500m². Dit bedrijfsgebouw, een ontwerp van ARKS architecten, is opgevat als het uitgangbord van Hain Celestial Europe die als pionier in de wereld van bioproducten duurzaamheid en respect voor mens en natuur hoog in het vaandel draagt.


Architecten Francis Schurmans & Raf Weijnjes ontwierpen een opvallend gebouwencomplex voor de gemeentelijke werkplaatsen van de gemeente Neerpelt en een voorpost voor de brandweer van Lommel. Het complex getuigt van een ver doorgedreven aandacht voor duurzaamheid en energie-efficiëntie, gecombineerd met een sobere en elegante architectuur die inspeelt om de natuurlijke omgeving.


Alle projecten zowel die van de shortlist als de longlist kan u in detail bekijken op www.ipbchallenge.be. Daar kan u ook online uw stem uitbrengen. Per e-mailadres mag u één keer per dag stemmen voor elke categorie.


Programma prijsuitreiking

Op 24 november komen de genomineerde architecten hun project zelf toelichten. Nadien volgt de deliberatie van de vak- en persjury en de prijsuitreiking.

16.45: Voorstelling projecten shortlist industrieel-logistieke projecten

18.15: Voorstelling projecten shortlist Scholenbouw

20.30 Prijsuitreiking

De IPB Challenge is een organisatie van easyFairs en Redactiebureau Palindroom in samenwerking met de architectenorganisaties BVA en NAV, de website www.vlaamsearchitectuur.be en Assiver, specialist in verzekeringspolissen voor architecten.
Deel dit artikel:
Onze partners