siCURAnt nv aan de haal met PPP-award 2011

De PPP-awards werden op 15 september in Brussel uitgereikt in aanwezigheid van zo'n 140 vertegenwoordigers van de publieke en de priv├ęsector. siCURAnt nv (Macquarie Capital, Democo nv, Denys nv) schoot de hoofdvogel af. Hun project behelsde de realisatie van drie busstelplaatsen die in 14 maanden gerealiseerd werden.
De PPP-awards werden op 15 september in Brussel uitgereikt in aanwezigheid van 140 vertegenwoordigers van de publieke en de privésector. siCURAnt nv (Macquarie Capital, Democo nv, Denys nv) schoot de hoofdvogel af. Hun project behelsde de realisatie van drie busstelplaatsen die in 14 maanden gerealiseerd werden.


De jury van deze PPP-award, georganiseerd met steun van het kabinet van de minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits, bestond uit een zestal experts inzake PPS. Zij maakten een keuze uit de volgende kandidaten: de stad Ronse met het stadsvernieuwingsproject ‘Stadstuin de Kloef’, de gemeente Edegem met het masterplan huisvesting Edegem, groep Sportoase met Sportoase Veldstraat in Antwerpen en siCURAnt nv (Macquarie Capital, Democo nv, Denys nv) met het project ‘stelplaatsen’.
Bij de beoordeling van de projecten toetste de jury de inzendingen aan de volgende criteria: marktconformiteit, doorlooptijd en proces bij het opzetten van het project, meerwaarde van het project in zijn omgeving en het vernieuwende karakter van het project.


Na afloop van de National PPP Day werd de prijs uitgereikt aan siCURAnt nv (Macquarie Capital, Democo nv, Denys nv). Hun project omvat de realisatie van drie busstelplaatsen, in Brugge, Overijse en Zomergem, voor de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Elk van deze stelplaatsen omvat onder meer een dienstencentrum voor de administratie, een werkplaats, een onderhoudscentrum, een ruim magazijn, een buswasstraat en ga zo maar door. Naast de nodige infrastructurele werken, zoals parking en wegenis, is elke stelplaats voorzien van de klassieke gebouwtechnieken met onder andere verwarming, ventilatie, sanitair … And last but not least zijn de nodige garagetechnieken, perslucht, olieverdeling, pistons, … ook onderdeel van het project.
    


Overheden vinden hoe langer hoe meer dat ‘Publiek Private Samenwerking’ een piste is om projecten te realiseren. Het is namelijk zo dat PPS, in domeinen als mobiliteit, infrastructuur, milieu, cultuur, huisvesting en onderwijs, nieuwe perspectieven kan openen. De duurzame voordelen van een verstandig opgezette samenwerking tussen overheid en bedrijven zijn bijvoorbeeld de hogere maatschappelijke meerwaarde, een lagere totale kostprijs, maar ook een hoger commercieel rendement en een creatievere projectaanpak.
Steeds meer provincies, steden of gemeenten vinden dus de weg naar PPS. Daarmee kiezen ze ook meteen voor transparantie en efficiëntie, zeker als je weet dat de idee van een win-winsituatie centraal staat.Om deze dialoog tussen de publieke en private sector op gang te brengen, organiseert EBP de National PPP Day. Dit evenement is de uitgelezen gelegenheid om de kennis in de markt te vergroten, want meer dan 140 aanwezigen, vertegenwoordigers van de publieke en privésector, wisselen er expertise en ervaring uit met meer dan 24 PPS-specialisten uit binnen- en buitenland. En aangezien PPS- en DBFM-contracten, zoals de Oosterweelverbinding en het Brabo-project, de laatste tijd niet meteen op een positieve manier onder de aandacht werden gebracht, is het een goede zaak dat siCURAnt nv toont dat DBFM werkt. Door middel van een doorgedreven en slimme communicatie werden problemen snel verholpen. Op die manier zijn siCURAnt nv en De Lijn erin geslaagd een project af te leveren dat via een klassieke overheidsopdracht drie keer meer tijd in beslag had genomen.


Deel dit artikel:
Onze partners