Sign for my Future: ‘Vorm woonbonus om tot klimaatbonus’

Bond Beter Leefmilieu lanceert 11 cruciale duurzame maatregelen voor het milieu en het klimaat onder de #ministerievoordetoekomst. Tot aan de verkiezinrgen van 26 mei kruipen de beleidsmedewerkers van BBL op sociale media in de huid van een Minister voor de Toekomst. Benjamin Clarysse is minister voor Energie en pleit voor de omvorming van de woonbonus tot klimaatbonus. 

Woonbonus = dure huizen

Miljarden euro’s zijn er al gegaan naar de woonbonus, een belastingkorting voor wie minstens tien jaar leent om een eerste eigen woning te kopen. Bedoeling was dat eigenaar zijn beter betaalbaar zou worden. Maar dat gebeurde niet, integendeel: sinds de invoering van de woonbonus is de aankoopprijs van woningen voor koppels met gemiddeld 13.000 euro gestegen, bovenop de ‘gewone’ prijsevolutie die we zagen voordat de woonbonus bestond. De enigen die hier voordeel uit halen, zijn banken en de immosector.
 

Gebouwen verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgassen

Wat we ook zien? Dat per jaar minder dan een op de honderd woningen in Vlaanderen gerenoveerd wordt. Het  aantal renovaties daalde vorig jaar zelfs. En dat terwijl gebouwen hier verantwoordelijk zijn voor bijna een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de non-ETS-sectoren.

Tegen 2050 zouden alle woningen een A-label moeten hebben: nergens nog energie die zomaar naar buiten waait. Vandaag halen amper vijf op de honderd huizen en een op de tien appartementen dit niveau. Haal je rekenmachine boven, en het is duidelijk: we moeten drie keer zo snel renoveren als nu.

Hoe? De overheid kan renoveren aanmoedigen door renovatieadvies en -begeleiding, door gerichte premies en zelfs verplichtingen en door degelijke bouwopleidingen te voorzien zodat de bouwsector voldoende gekwalificeerde mensen kan aanwerven.
 

Renoveren, bouwen of kopen

Maar cruciaal is een gunstig fiscaal klimaat. De overheid moet ervoor zorgen dat energiezuinig wonen écht een voordelige keuze wordt. Daarom mijn voorstel: maak van de woonbonus een klimaatbonus. Die nieuwe bonus krijg je vanaf jaar 1 voor jouw hypothecaire lening als je woning het A-label haalt vijf jaar na aankoop van de woning. Je kan renoveren, je kan slopen en hernieuwbouwen, of je kan natuurlijk ook gewoon een kant en klare zuinige woning aankopen: aan jou de keuze. 

KPMG berekende dat je met de woonbonus tussen de 20.000 en 30.000 euro wint op je belastingen. Als we datzelfde bedrag aanhouden voor de klimaatbonus, heb je al een flink deel van de kosten van jouw verbouwing gedekt. Bovendien zal het vernieuwde energieprestatiecertificaat zorgen dat de energieprestatie van de woning echt zal meespelen in de prijs: het nieuwe EPC geeft weer welke werken er nog nodig zijn aan het huis om tot een A-label te komen en geeft zelfs indicatieve prijzen weer van de werken. De klimaatbonus is ook geldig zijn bij sloop- en hernieuwbouw: als je woning structureel te slecht is, kun je die met steun van de klimaatbonus afbreken en er een nieuwe woning bouwen, in plaats van ze op te lappen met een dure renovatie.

De woningen in Vlaanderen op tijd klimaatklaar? Dat krijgen we voor elkaar met deze nieuwe bonus.

 

_______

architectura.be is één van de partners van Sign for my Future, een groots opgezette campagne waarmee bedrijven, universiteiten en organisaties de overheid oproepen om werk te maken van een doortastend klimaatbeleid, en zal regelmatig columns publiceren waarin architecten, ingenieurs en andere bouwprofessionals een lans breken voor een efficiënter klimaatbeleid.  

Wilt u ook uw mening kwijt in een column? Dat kan zeker. Contacteer ons via info@architectura.be of 011 56 19 50 en wij laten u weten wat de voorwaarden zijn voor een dergelijke column..

En vergeet natuurlijk ook niet om zelf ook te tekenen voor het klimaat en onze toekomst. Zo laat u de volgende regering weten dat ook u vragende partij bent voor een gedegen klimaatbeleid.

Bron: Benjamin Clarysse, Bond Beter Leefmilieu
Deel dit artikel:

Onze partners