Skipiste Aspen: 'Betonstructuur biedt extra ruimte'

Een mooie toepassing van geprefabriceerde betonelementen is te vinden in Wilrijk, waar de unieke indoor sneeuwbaan Aspen recentelijk opende. Sinds november 2017 kunnen sneeuwsporters hier het hele jaar door van een comfortabele en aangepaste infrastructuur genieten.

Aspen is een indoor sneeuwbaan met een oppervlakte van 12.000 m². De piste is 40 meter lang, 50 meter breed en heeft een vrije hoogte van 15 meter. Deze schaal maakt Aspen uniek in zijn genre.

De keuze voor een geprefabriceerde betonnen pistestructuur maakte het mogelijk om ook de ruimte onder de gigantische helling optimaal te benutten. Dat zal ook gebeuren, want op termijn wordt Aspen een all-round belevingsplek. Men zal er kunnen klimmen en er zal ruimte zijn voor wellness- en fitlabs.

Voor de opbouw van de helling werd voor prefab gekozen omwille van de erg strakke timing. De startvergadering vond plaats eind 2016, een aantal maanden later begon reeds de montage.

 

Recordtempo

Stijn Pauwels en Kris Wynen coördineerden het project voor Prefaco en spreken van een recordtempo: ”Op een bepaald moment werkten wij met vijf tekenaars op dit project, wat toch vrij uitzonderlijk is. Quasi elk knooppunt diende door Prefaco, in samenspraak met de andere partijen, voorgesteld te worden. Doordat alles in Tekla in 3D werd ontworpen werden knelpunten snel gedetecteerd en opgelost wat leidde tot een snellere voortgang van het tekenwerk. In een klassiek tekensysteem was dit nooit gelukt.”

Naast de snelheid vormden de esthetische eisen een extra uitdaging. De betonelementen blijven zowel in het parkinggedeelte als aan de binnenkant van de foyer zichtbaar. Daarom wenste de klant zo weinig mogelijk elementen, om het aantal naden te kunnen beperken. Stijn Pauwels: “Er werd dan ook geopteerd om de elementen zo groot als mogelijk te ontwerpen, rekening houdend met productie­technische-, montage- en transporteisen. Het is dankzij de zeer nauwe en goede samenwerking met bouwpartners Democo en Establis dat wij dit knap staaltje van architectuur optimaal hebben kunnen uitvoeren."

Bron: BETON-magazine

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage