Smart home: slimme domotica maken je leven makkelijker

Met smart home-domoticasystemen zijn alle technieken van een huis met elkaar verbonden: toegangspoort en voordeur, verlichting, verwarming, beveiliging, zonwering ... De bewoner kan dit alles besturen met je smartphone, thuis of vanop afstand. Ook Belisol biedt heel wat mogelijkheden inzake smart homes.

Uiteraard kan je heel wat zaken automatiseren en laten samenwerken, zodat de lampen elke dag aangaan als het donker wordt. Of de verwarming die automatisch rekening houdt met de buitentemperatuur. De grote troeven van smart home zijn duidelijk: comfort en veiligheid nemen toe en het energieverbruik daalt.

De nieuwste slimme oplossingen:

1. Voordeur openen zonder sleutel

Met een keyless slot hoeven mensen nooit meer vruchteloos te zoeken naar hun huissleutel. Zodra de bewoner de deur nadert, met de smartphone op zak, gaat de deur automatisch voor je open. En wil je de poetsvrouw elke vrijdag binnenlaten terwijl jij op je werk bent? Ook dat kan.

2. Raamcontacten slaan alarm als het raam opengaat of openstaat

Via raam- en deurcontacten kan je op je smart home app zien welk raam of deur openstaat. Staat er een raam open, dan helpt de app om kosten te besparen door de verwarming lager te zetten. Wordt er plots een gesloten raam geforceerd terwijl de bewoner niet thuis is, dan krijgt hij meteen een bericht.

3. Zonwering hoger of lager

Ook de zonwering kan je bedienen via smart home oplossingen. Schijnt de zon iets te enthousiast naar binnen, dan gaat de zonwering naar beneden. Is het nu wat donker binnen? De verlichting steekt automatisch een tandje bij. Als je ziet dat er onweer aankomt, laat je de zonwering weer omhoog gaan.

4. Verwarming haarfijn regelen

Is de bewoner een paar dagen weg, dan volstaan een paar kliks om de verwarming gedurende die tijd een paar graden lager te zetten. Op de terugweg laat hij zijn huis een paar uur op voorhand opwarmen. Zo komt hij thuis in een aangename temperatuur.

5. Verlichting geeft bewoonde indruk

Ook de verlichting in en rond het huis kan je regelen met smart home oplossingen. Het is een goed idee om op avonden dat je niet thuis bent enkele lichten te laten branden in en om het huis. Zo houd je inbrekers op afstand. Wanneer je de lampen laat aangaan, kies je helemaal zelf.

Bron: Belisol
Deel dit artikel:
Onze partners