Speciale technieken voor laag E-peil in WZC de Hopperank

Gelegen in het groen ligt de nieuwbouw van woonzorgcentrum de Hopperank in Aalst. Deze werd in oktober 2014 officieel geopend. Het gebouw bestaat uit drie afdelingen en biedt plaats aan 96 bewoners. Een BEO-veld en een omkeerbare warmtepomp staan in voor de zuinige, ecologische verwarming en koeling van het gebouw.

Het nieuwe woonzorgcentrum bestaat uit één centrale kern met twee verschoven balkvolumes. Binnen in het gebouw zijn zes identieke gangen te vinden voor telkens één leefgroep. Iedere bewoner heeft een ruime gemeubileerde kamer van 25 m² groot ter beschikking. Deze mogen ze naar eigen inzicht en smaak inrichten. De kamers zijn voorzien van verschuifbare wanden, zodat ze gemakkelijk heringericht kunnen worden wanneer daar behoefte aan is. Daarnaast biedt het gebouw plaats aan diverse faciliteiten zoals een centrale woon- en leefruimte, zitruimtes, een loungehoek, polyvalente zaal, een cafetaria met overdekt terras en een speciale binnentuin voor bewoners met dementie. Ook aan luxe en comfort is gedacht. Zo wordt er gebruikgemaakt van badkamers met hoog-laagbaden en is er bij de ingang een glaskunstwerk geplaatst van kunstenaar Dirk Neefs.

 

Laatste programma’s

Voor de installatie van de HVAC en het sanitair werd gekozen voor Aircoplus, omdat zij een ruime ervaring hierin hebben en een totaalpakket aanbieden. Hierdoor komt een groot deel van de technieken en de verantwoordelijkheid bij één enkele aannemer terecht. Dit maakt de coördinatie tussen de verschillende loten gemakkelijker. “Wij werken vaak in de zorgsector, zowel in ziekenhuizen als rusthuizen,” vertelt Hannes Claessens, projectmanager bij Aircoplus. “Onze firma is jong en dynamisch en we beschikken over mensen met veel ervaring doordat zij al jarenlang actief zijn in de bouwsector. Dankzij al deze ervaren mensen zijn wij een flexibele firma die voor alles openstaat.” Aircoplus beschikt over een eigen studiedienst die gebruikmaakt van de laatste programma’s voor de warmteverlies- en koellastberekening. De plannen worden uitgetekend in ontwerpprogramma StabiCAD, de elektrische schema’s in EPLAN.

 

Samenspel van technieken

Voor WZC de Hopperank maakte Aircoplus gebruik van een aantal speciale technieken om een zo laag mogelijk E-peil te bereiken. Zo zorgen het BEO-veld en de omkeerbare warmtepomp voor de verwarming of koeling van bepaalde vloerzones in het gebouw. Beide zorgen ook voor de voeding van de batterijen van de luchtgroepen. De productie van het sanitaire warm water wordt voor het gehele gebouw aangemaakt door de condenserende gasketels op de begane grond. De gasketels worden bijgestaan door 33 zonnepanelen op het dak. Claessens is erg tevreden over het uiteindelijke resultaat: “Dit project is voor onze onderneming een erg mooie referentie.”

 

Dit artikel verscheen reeds eerder in Installatie & Bouw.

Bron: Installatie en Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners