Spectaculaire bamboetoren verwelkomt toekomstige bezoekers van ZOO Planckendael

De ingang van de Belgische dierentuin ZOO Planckendael krijgt een nieuwe look. In Muizen (Mechelen) starten in februari 2024 de werkzaamheden aan de nieuwe bezoekersingang. De blikvanger van de vernieuwde site wordt een 28 meter hoge toren gemaakt uit duurzame bamboe. Een primeur voor Europa, nooit eerder werd er op deze schaal met het sterke en duurzame materiaal gebouwd. Het ontwerp is een knipoog naar de ooievaars en komt van de hand van CRU! Architecten.

Wie de komende maanden een bezoekje brengt aan ZOO Planckendael in Muizen, zal dat doen via een tijdelijke ingang. De Belgische dierentuin bereidt zich namelijk voor op de toekomst met de bouw van een nieuwe, moderne ingang. Met dit ambitieus project wil de dierentuin de bezoekersbeleving naar een hoger niveau tillen.

De nieuwe ingang wordt dubbel zo breed en zal ervoor zorgen dat de meer dan een miljoen jaarlijkse bezoekers zo comfortabel mogelijk naar het park geleid worden. Daarnaast biedt het plaats aan heel wat faciliteiten zoals een abonnementenservice, een EHBO-post, een borstvoedingslokaal, sanitaire voorzieningen en een vernieuwde shop.

bekende stamgasten

"De blikvanger van de nieuwe ingang zal ongetwijfeld de 28 meter hoge bamboetoren, met skyline van ZOO Planckendael, worden. Het wordt spectaculair en helemaal Planckendael. De imposante hoogte van de toren is een knipoog naar de bekende stamgasten die ZOO Planckendael regelmatig over de vloer krijgt: de ooievaars. Hun kenmerkende geklepper en hooggelegen nesten nodigen bezoekers uit om hun blik omhoog te richten, en dat is precies het effect dat we met de toren willen bereiken." , vertelt Dries Herpoelaert, algemeen directeur bij KMDA, enthousiast.

Unicum in Europa

In het oorspronkelijk ontwerp tekende CRU! Architecten drie torens, dat werd gereduceerd tot één. Toch kijkt projectmanager Elizabeth Carlon uit naar de realisatie van de nieuwe ingang.

"De bamboetoren wordt een unicum in Europa. Nog nooit eerder werd er een gelijkaardig project op deze schaal gerealiseerd. Bamboe is een natuurlijk en ecologisch materiaal dat perfect aansluit bij de identiteit van ZOO Planckendael. Het heeft de capaciteit om aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen. Het is een bijzonder sterk materiaal, één staaf kan het gewicht van drie olifanten dragen.”

Samen met de universiteit van Gent onderwierp de Belgische dierentuin de Braziliaanse bamboe aan uitgebreide brand-, buig-, druk- en trekproeven, die uitstekende resultaten opleverden. Voor de realisatie van de toren werd er een team van specialisten samengesteld die uitblinken in hun vakgebied.

Geen hinder

Tijdens de werken zullen bezoekers en bewoners geen hinder ondervinden. Om bezoekers vlot het park te laten toetreden richtte de zoo een tijdelijke, makkelijk bereikbare ingang in ter hoogte van kasteel De Ooievaar.

Deel dit artikel:
Onze partners