Sporten in een oase van wit en mint

In het hartje van Beiroet is de ‘Vim & Vigor Gym’ opgetrokken. Rabih Geha Architects kreeg de uitdaging om dit atypische fitnesscomplex te ontwerpen. Het resultaat? Een samenspel van verticale lijnen en frisse tinten. Het is dan ook een atypische sportschool, die eveneens is voorzien van een bar en kantoren.

De ‘Vim & Vigor Gym’ is gebouwd in Badaro, Beiroet. De bedoeling was om meer dan een alledaags fitnesscomplex te creëren. Zo roept de ruimte eveneens een relaxerend gevoel. Concreet is de sportzaal gelegen op het gelijkvloers en in de kelder. Alles in het complex draait rond welzijn en het behouden van een gezonde levensstijl. Daarom beschikt de ‘Vim & Vigor Gym’ naast sporttoestellen ook over kantoren en een ‘Health Bar’ met een zitruimte. Wie graag geniet van de buitenlucht, kan terecht op het terras.

Energie en zuiverheid

Wat meteen opvalt aan ‘Vim & Vigor Gym’ zijn de kleuren. Daar waar de meeste sportscholen opteren voor donkere tonen, bestaat dit complex uit lichte tinten. Het gaat hier voornamelijk om wit en muntblauw. Die beslissing werd bewust genomen. Zo blijkt uit onderzoek dat blauw een energiebooster vormt. En dat is goed voor mensen die een potje willen sporten. Mint keert onder meer terug in de vloer van de kelder. De witte stippellijnen erop benadrukken dat het hier wel degelijk om een fitness gaat. Ze zorgen er eveneens voor dat de ruimtes in elkaar overvloeien.

Wit bedekt dan weer de muren en het plafond. De kleur staat symbool voor zuiverheid en minimalisme. Alle kabels en buizen die zich in het project bevinden, kregen eveneens een laagje. Zo vormt alles één geheel. Ook de centrale aluminiumplaat met geperforeerde gaten in is geschilderd in deze tint. De omheining vormt de kern van het project en loopt verticaal door over de twee verdiepingen heen.

(Kunst)licht

Om het scherm extra in de verf te zetten is het voorzien van verlichting. Kunstlicht vormt dan ook een belangrijk element in de sportschool. De reden? Het begeleidt mensen naar de kelder, waar nog enkele toestellen te vinden zijn. Het gehele plafond is voorzien van TL-buizen. Uiteraard valt er ook genoeg natuurlijk licht naar binnen door de ramen op het gelijkvloers. Die zijn er niet in de kelder. Daarom is er een opening gemaakt tussen de begane grond en de benedenruimte om natuurlijk licht te laten doorsijpelen.

De afwerking van de vloerbedekking is afhankelijk van de plaats. Zo is er een basaltvloer die loopt van buitenaf tot aan de bar. De ondergrond om op te sporten bestaat uit pasivint en is dus geschikt om zware gewichten op te plaatsen. Verder bleek al dat verticale lijnen sterk aanwezig zijn. Die hierbij aan de metalen wanden en de trap, maar ook aan de vide die de twee etages met elkaar verbindt.

Al die materialen en technieken zijn zo gekozen dat het project een goede sfeer oproept en de gezonde levensstijl stimuleert.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage