Staalbouwwedstrijd 2016: Baukunst laureaat utiliteitsbouw

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat in de categorie niet-residentiële gebouwen: Onthaalcentrum Spa van Baukunst

De Staalbouwwedstrijd is een jaarlijkse organisatie van Infosteel en vindt beurtelings plaats in België en Luxemburg. De intussen zeventiende editie stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem – uitgezonderd de categorie internationale projecten – die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni en mei. Ruim 130 projecten namen deel.

 

Polyvalente infrastructuur – Onthaalcentrum

In het hart van een site van meer dan 24 ha in Spa is sportcentrum La Fraineuse, beheerd door ADEPS, uitgebreid met een nieuw onthaalcentrum. Het groepeert de didactische en logistieke functies (klassen, cafetaria en refter, administratie, polyvalente zaal, vestiaires en sanitair) en gebruikt de topografie van de site om de intieme band met het landschap aan te halen.

De constructie verwijst naar de sokkel van het château en past zich zo op een bescheiden maar hedendaagse manier in. De hoofdstructuur van het project is opgebouwd uit PRS-profielen. Deze zijn gepreassembleerd in het atelier, waarna de elementen definitief geassembleerd zijn op de site zelf. Hoewel de dakconstructie regelmatig is en een vaste hoogte heeft (50 cm), maakt ze gebruik van verschillende profieldiktes.

 

Motivatie van de jury

Het nieuwe volume integreert zich als een podium in de site. De eenvoudige vormgeving - ‘à la Mies van der Rohe’ - contrasteert perfect bij het klassieke kasteel. Een spel van stalen gordijnen vormt de overgang met het groen rondom. De constructie is intelligenter dan je op het eerste zicht vermoedt. De staalbouw is met een grote finesse ontworpen en is zeer goed uitgevoerd.

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners