Staalbouwwedstrijd 2016: Bureau Greisch laureaat speciale prijs van de jury

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat Bureau d’études Greisch die de speciale prijs van de jury kreeg met het project Mobiele passerelle in Lourdes. 

Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een historisch beladen plek, vol stilte en spiritualiteit. In juli 2013 veroorzaakte een overstroming heel wat schade aan de bestaande gebouwen, een spijtig voorval dat smeekte om een integrale oplossing. Om de woelige Gave de Pau het hoofd te kunnen bieden, is een ophefbare passerelle gebouwd, met hydraulische vijzels in de landhoofden van de constructie.  Als een metalen strook die de oevers met elkaar verbindt, valt de passerelle op door haar slanke uitstraling (slechts 40 cm dik voor 38 m overspanning). Overstromingen er regelmatig voor, en de minimalisering van de dikte van de passerelle maakt het mogelijk om het ophijsen van de constructie zo lang mogelijk uit te stellen. De structuur en het brugdek zijn gerealiseerd in duplex inox, een opmerkelijk materiaal dat uitblinkt door zijn esthetische en mechanische kwaliteiten. Het inox is gezandstraald om een goede grip te bekomen en de textuur mat en verfijnd te maken. Bovendien is het looppad geperforeerd, op basis van een chaotische artistieke tekening.

 

Motivatie van de jury : "Een innoverend en gedurfd ontwerp in roestvast staal (duplex). Het staal voor het brugdek wordt gebruikt ‘als een geperforeerd vel papier’."

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners