Staalbouwwedstrijd 2016: Coussée & Goris architecten laureaat residentiële gebouwen

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat in de categorie residentiële gebouwen: Capawood van Coussée & Goris architecten

De Staalbouwwedstrijd is een jaarlijkse organisatie van Infosteel en vindt beurtelings plaats in België en Luxemburg. De intussen zeventiende editie stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem – uitgezonderd de categorie internationale projecten – die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni en mei. Ruim 130 projecten namen deel.

 

Pakhuizen opgetopt met stalen volumes

Capawood, een bakstenen geheel van pakhuizen, behoort tot het woon-werkcomplex op de voormalige industriële Kanaal-site in Wijnegem. Bij de herbestemming van de gebouwen kregen de pakhuizen als toevoeging een stalen optopping, bestaande uit een uitwendig draagsysteem van gelaste stalen kokerkolommen waartussen de vloerplaten hangen. De open staalstructuur van de bovenbouw contrasteert met het monolithische karakter van de bakstenen onderbouw. De gevelkokers zijn samengesteld uit platen van zes, acht, tien en vijftien millimeter dikte. De constructie werd integraal gegalvaniseerd, geschilderd met brandwerende verf en afgewerkt met een duurzame coating in het zoge- naamde Wijnegems bruinrood. Bij de langwerpige gebouwen bestaat de staalstructuur uit portieken, gevormd door dakliggers en gevelkokers met tussenliggende kolommen in het midden van de overspanning. Het hoogste pakhuis is uitgerust met een uitwendige draagstructuur van vier vierendeel-schermen, élk stijf in het vlak.

 

Motivatie van de jury

Deze stijlvolle integratie bij de bestaande gebouwen heeft door de ‘overgedimensioneerde’ kolommen een klassieke uitstraling. Voor de zichtbare, dragende staalconstructie werden diagonalen (windverbanden) geweerd. Een interessant spanningsveld ontstaat tussen de visie van de ingenieur en deze van de architect. De staalbouw werd zeer zorgvuldig uitgevoerd.

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners