Staalbouwwedstrijd 2016: lava architecten laureaat voorgelakt staal

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat lava architecten in de categorie voorgelakt staal met het project Politiehuis zone LAN. 

Bij het nieuwe politiehuis voor de hoofdpost van politiezone Landen – Linter – Zoutleeuw ligt de nadruk op de uitstraling en de juiste architectuurtaal. Het moet enerzijds vriendelijk en laagdrempelig zijn, maar anderzijds toch voldoende gezag en representativiteit uitstralen. De interne circulatie is gericht op een intensieve ruimtelijke belevingswaarde en volgt de strenge, functionele richtlijnen van het Normenboek van de politie. Het ontwerp is makkelijk aanpasbaar voor eventuele toekomstige wensen. De gevels werden afgewerkt met voorgelakte Pyramid-profielplaten van SAB-profiel voorzien van een witte coating Colorcoat Prisma. De ramen werden, op wens van het politiepersoneel, afgeschermd met stalen platen die in het staalbouw-atelier werden geprofileerd en gelakt. Het sheddak bestaat uit vakwerkliggers voor de grote overspanningen en is afgewerkt met geprofileerde dakplaten van 0,6 mm dikte van Joris Ide die voorgelakt zijn met een coating Graniet HDX van ArcelorMittal.

 

Motivatie van de jury: "Dit subtiel en poëtisch gebouw is zeer atypisch als politiehuis. Voor de wanden werd op een originele wijze een staalplaat met standaard profilering (SAB Pyramid) gebruikt. Voorgelakt staal, met hoogwaardige coating, werd gebruikt zowel voor de gevel- (ColorCoat Prisma) als voor de dakplaten (Granite HDX)."

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:

Onze partners