Staalbouwwedstrijd 2016: OFFICE KGDVS laureaat industriebouw

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat OFFICE Kersten Geers David Van Severen in de categorie industriebouw met het project Drooghal Arbor. 

De voornaamste functie van dit industriële gebouw voor een plant- en boomkwekerij, is het droog houden van de planten voor ze verplaatst worden. Dit vereist enkel een luchtstroom en beschutting tegen de regen. Het gebouw is bijgevolg ontworpen als een geper-foreerd omhulsel met een gesloten dak. Met de planten-silhouetten die door de perforaties schijnen, krijgt de gevel ’s nachts een bijna onwerkelijke uitstraling. De eenvoudige geometrie van het plan - een samenstelling van twee rechthoekige driehoeken - geven het gebouw een veranderend volume vanuit verschillende plekken op en rond de site. De eenvoudige structuur bestaat uit geschilderde gelamelleerde houten spanten en stalen kolommen - kokerprofielen van 40 bij 40 centimeter - waarop de stalen dubbelzijdig voorgelakte en geperforeerde gevelbekleding, is bevestigd. Omdat de goot achter het gevelvlak is aangebracht, was het mogelijk de gevelpanelen ruw af te schuinen om het primitieve karakter van het project te benadrukken.

 

Motivatie van de jury: "Sterk in zijn eenvoud, maar met grote finesse. Het schuin leggen van het dak heeft een enorme impact."

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners