Staalbouwwedstrijd 2018: maak kennis met de laureaten

Op donderdag 8 november organiseerde Infosteel voor de 20ste keer de Staalbouwdag. De staalbouwsector blies verzamelen in De Montil in Affligem voor een reeks boeiende presentaties en seminaries over alles wat met staalbouw te maken heeft. Het summum van deze jubileumeditie was natuurlijk de bekendmaking van de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2018.

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn negentiende editie toe. “De filosofie van de wedstrijd is onveranderd gebleven, maar we hebben de formule gaandeweg wel verfijnd. Zo is het aantal categorieën gestegen van 3 naar 6”, lichtte Philippe Coigne, voorzitter van Infosteel, toe.

“Met deze wedstrijd slagen we erin om een deel van het bouwerfgoed in België en het Groothertogdom Luxemburg te inventariseren. Alle projecten die de voorbije 19 jaar aan bod kwamen in de wedstrijd bieden een mooi overzicht van de opgebouwde expertise rond staal.” In totaal werden de voorbije 19 jaar al 1806 bouwprojecten opgenomen in de kandidatenlijst van de Staalbouwwedstrijd.

De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2018 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem (uitgezonderd categorie E - internationale projecten) die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2016 en eind mei 2018. Deze editie namen er 117 projecten deel. De jury nomineerde 24 projecten in 6 categoriën. 6 laureaten werden aangeduid.

De jury bestond uit Francois Valentiny (voorzitter Valentiny HVP-architectes), Robrecht Keersmaekers (UHasselt), Véronique Dehan (ECCS, European Convention Constructional Steelwork), Valérie Huet (CRM group) en Tom Molkens (KU Leuven).

 

Utiliteitsbouw

In de categorie Utiliteitsbouw ging het bezoekerscentrum voor de oude abdij van Villers-la-Ville (architect: Binario architectes) met de overwinning aan de haal. De jury loofde de goede afwerking en de mooie esthetiek die de materialenmix met zich meebracht. Het ontwerp was poëtisch en respecteerde tegelijkertijd de historiek van de site.

 

Residentiële gebouwen

Hiervoor koos de jury voor een stalen dak uit gelaserde vinnen in Kessel-Lo (architect: ORG PERMANENT MODERNITY). Volgens de jury verhoogt het stalen dak de kwaliteit van het gebouwde huis. Het dak kreeg lof omdat het niet te simplistisch is en een zeer elegant object is.

 

Karakteristieke elementen in staal

De klokkentoren in gezandstraald plaatstaal in Ferrières (architect: Bureau Greisch) kreeg deze prijs toegekend. Deze klokkentoren is een Waalse primeur. De mediogrijze tint gaat perfect samen met de kleur van de kalksteen in de torenstructuur en de leibekleding van het schip.

 

Industriebouw

Het bouwmaterialendorp in Brussel (architect: TETRA Architecten) won in de categorie ‘Industriebouw’. De dakstructuur is opgebouwd uit 40 vlakke driehoeken in de vorm van stalen vakwerken. Deze werden tot één geheel gelast en zijn opgebouwd uit kokers waarbij een bijzondere aandacht is besteed aan het uitwerken van de knoopverbindingen.

 

Burgerlijke bouwkunde

De spoorbrug over de Leuvense vaart in Mechelen (architect: TUC RAIL) was de winnaar in de categorie ‘burgerlijke bouwkunde’. Deze opmerkelijke constructie wordt gekenmerkt door grote doorsneden ter hoogte van de stijve knoopverbindingen en doorsneden met minimale hoogte in het midden van de overspanning. De structuur wordt geïntegreerd in het geklasseerde stadszicht.

 

Internationale projecten

De Staalbouwwedstrijd werpt ook een blik op projecten in het buitenland. Dit jaar was de jury vooral gecharmeerd door de Dejima-voetgangersbrug in het Japanse Nagasaki (architect: Ney & Partners). Dit is een hyperstatisch kunstwerk in staal met een lengte van 38,5 m verdeeld in twee spanwijdtes van respectievelijk 33 en 5,2 m.

Onder het dossier Staalbouwwedstrijd 2018 kan je alle genomineerden terugvinden.

Deel dit artikel:

Onze partners