Stad Brussel huldigt nieuwe verlichting Grote Markt in

Brussels schepen van Openbare Werken, Els Ampe (Open Vld) huldigde de nieuwe sfeerverlichting van de Brusselse Grote Markt in. Zij deed dit in aanwezigheid van burgemeester Yvan Mayeur (PS) en federaal minister Sophie Wilmès (MR).

Voor de verlichting werd gebruik gemaakt van de nieuwste milieuvriendelijke ledtechnologie. De energiefactuur van de Stad voor de verlichting van de Grote Markt wordt daardoor vijf keer lager. Er werd ook een glasvezelnetwerk van meer dan tien kilometer geïnstalleerd voor het klank- en lichtspel. “Het door Unesco uitgeroepen werelderfgoed is één van de mooiste pleinen ter wereld. Het krijgt de sprookjesachtige verlichting die ze verdient. De lichtjes zijn niet alleen feeëriek, maar ook energiezuinig. Ecologie en gezelligheid gaan hand in hand”, zegt Brussels schepen Els Ampe.

 

Waarde-element

Ook de burgemeester is fier op het nieuwe lichtplan. “Ik ben heel gelukkig, als burgemeester van de Stad Brussel, dat deze nieuwe verlichting zal bijdragen aan de grootsheid van deze plek. Het licht is een essentieel waarde-element voor de Grote Markt, meer in het bijzonder voor zijn historische façades”, zegt burgemeester Yvan Mayeur.

 

Architecturale details

De verlichting van de Grote Markt, gerealiseerd in ledtechnologie is ideaal om de architecturale details van de gebouwen in de kijker te plaatsen, vooral het kantwerk aan de gevel van het stadhuis. Internationaal gereputeerde lichtkunstenaars Isabelle Corten (Radiance 35) en Patrick Rimoux realiseerden het nieuwe Brusselse paradepaardje.

 

3,4 miljoen euro

Federaal minister bevoegd voor Beliris, Didier Reynders, is opgetogen over de goede samenwerking met de Stad Brussel. Omwille van verplichtingen in het buitenland liet hij zich vervangen door minister Sophie Wilmès. "De culturele rijkdom en het patrimonium van Brussel is van onschatbare waarde. Zij dragen bij tot de fierheid van haar inwoners en de roem van onze streek. Door de Grote Markt te voorzien van een nieuwe verlichting investeert Beliris in de uitstraling van onze hoofdstad. Zowel in de letterlijke als in de figuurlijke zin van het woord”, zegt Sophie Wilmès.

 

Er was een nauwe samenwerking tussen patrimoniumbeheer en werfcoördinator ENGIE Fabricom. “Om de ledverlichting te plaatsen gebruikten we kleeftechnieken die het patrimonium in ere houden. De installatie kan ten allen tijde zonder schade verwijderd worden”, zegt Yanick Bigaud, CEO ENGIE Services Belux.

Ook de bediening van het systeem is makkelijk en vanop afstand mogelijk. Er is tevens een veelheid aan lichteffecten mogelijk. “In totaal zijn meer dan 1600 individueel gestuurde ledprojectoren geïnstalleerd op de Grote Markt. Deze technologie is verbonden met een intelligente regiebediening”, legt Denis Mortiaux van Schréder uit.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners