Stap voor stap uw huis verbouwen of renoveren

Wanneer u uw huis gaat verbouwen zijn er veel, heel veel keuzes die u moet maken. Soms ziet u simpelweg door de bomen het bos niet meer. U weet dat het belangrijk is om de juiste stappen te nemen, maar waar begint u? Zehnder helpt u op weg naar het beste eindresultaat.

Stap 1: Waarom wilt u verbouwen of renoveren?

De allerbelangrijkste vraag bij de start van uw verbouw- of renovatieproject is: Waarom? Wat wilt u precies bereiken? In een verbouwing of renovatie zal veel tijd, energie en kosten zitten. Door vooraf goed na te denken over wat uw einddoel is, kunt u betere en makkelijker keuzes maken. De één wil zijn huis verbouwen voor een lagere energierekening, de ander wil meer comfort en weer een ander wil een gezonder huis. Het kan natuurlijk ook alle drie. Belangrijkste is dat u voor u start eerst samen met de aannemer of installateur bedenkt wat uw belangrijkste verbouw- of renovatiereden is. Hoe u stap voor stap aan de slag gaat, tekenden we eenvoudig voor u uit.

Download het stappenplan

Stap 2: isoleren

Door uw huis te isoleren gaat u besparen op uw stookkosten en dus op uw energierekening. Een eerste stap is het dichten van alle kieren. Een tweede stap is het isoleren van 'de schil' van het huis. De schil is de buitenkant van je huis. Denk aan spouwmuur isolatie, vloerisolatie en dakisloatie. Het isolatiemateriaal kan aan de buitenkant van het huis komen, of aan de binnenkant. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Samen met uw installateur kunt u kijken welke opties het beste passen bij uw huis, uw wensen en uw budget. Weet dat er ook interessante premies bestaan wanneer u gaat isoleren.

Premies voor isoleren

Stap 3: isoleren = ventileren

Zegt u 'ja' tegen isoleren? Dan zegt u automatisch ook 'ja' tegen ventileren! Isolatie maakt uw huis luchtdichter, wat goed is om de kou buiten te houden. Maar hierdoor kan er ook minder verse lucht naar binnen. En dat is beslist ongezond! U kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën. Met ventilatie lost u dit op. Door te ventileren komt er verse lucht uw huis binnen en gaan vocht en vuile lucht weer naar buiten. Dat is gezond wonen. Zorg dus voor goede ventilatie als u uw huis isoleert.

Het belang van een goed geventileerde woning

stap 4: slimme combinatie

In een duurzame woning wordt een (hybride) warmtepomp gebruikt als opweksysteem. Maak met een balansventilatie-unit een slimme combinatie voor extra energiebesparing. Balansventilatie vermindert de energievraag van het huis waardoor de warmtepomp ook minder energie hoeft op te wekken. Wanneer u kiest voor een warmtepomp betekent dit de overstap naar lage temperatuur verwarming (LTV). Controleer of uw radiatoren hiervoor geschikt zijn.

Welk verwarmingssysteem kies ik?

stap 5: elektrisch verwarmen

Bij lage temperatuur verwarming duurt het een tijdje voordat de ruimte op de gewenste temperatuur is. Voor ruimtes waar u maar kort aanwezig bent, zoals de badkamer, is het handig om deze te verwarmen met een elektrische radiator. Die werkt snel en duurzaam, zeker in combinatie met de zelfopgewekte energie van de zonnepanelen.

Voordelen elektrische verwarming

Stap 6: koelen en verwarmen met ventilatie

Met Zehnder ClimateSwitch en een add-on op het balansventilatiesysteem kiest u voor ultiem comfort, het hele jaar door. ClimateSwitch laat de seizoenen geruisloos in elkaar overgaan. De balansventilatie koelt én verwarmt namelijk helemaal automatisch en is afgestemd op het weer buiten. Wat u daarvan merkt? In huis is het aangenaam koel in de zomer, en lekker warm in de winter. Het hele jaar rond geniet u van verse, gezonde lucht en van een fijne temperatuur in huis.

ClimateSwitch

stap 7: onbezorgd genieten

Na uw verbouwing of renovatie is het tijd om te gaan genieten. We begrijpen dat u niet meer wilt omkijken naar uw ventilatiesysteem. U wilt gewoon altijd verse, schone lucht in huis. Hiervoor is het belangrijk dat het systeem regelmatig gecontroleerd wordt en de filters elke 6 maanden worden vervangen. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën geen kans. Kies voor een onderhoudsabonnement: zo blijft het systeem perfect werken en kunt u onbezorgd genieten. 

Welk onderhoudsabonnement past bij u?

Bron: Zehnder
Deel dit artikel:

Contacteer Zehnder Group Belgium

Onze partners