Starten vanuit point clouds met ArchiCAD 19

3D-scanning is niet langer een nobele onbekende in de architectuur- en bouwwereld en maakt steeds vaker deel uit van het ontwerpproces. De BIM-pakketten moeten zich dan ook aanpassen aan deze technologie. Xatrax geeft daarom tijdens I Am Architect omstreeks 21u15 toelichting bij ArchiCAD 19, de nieuwste versie van de BIM-software van Graphisoft. 

“ArchiCAD 19 is sneller dan ooit en zet de volgende grote stap op het gebied van BIM-prestatie. Met ArchiCAD werk je eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM modellen, van ontwerp tot uitvoering,” klinkt het bij Graphisoft.

 

Point clouds

De zeer snelle reactietijd maakt het ook mogelijk om Point Clouds te importeren. Hoewel importcapaciteit is gebonden aan de grootte van de Point Cloud-bestanden, ondersteunt het programma hierbij het inlezen van meerdere Point Cloud bestanden in één project. ArchiCAD ondersteunt daarbij het universeel .e57-bestandsformaat inclusief de kleurinformatie.

Het inlezen van point clouds, opgezet met behulp van de laatste 3D scanner-technologie, in ArchiCAD 19 gaat snel, eenvoudig en foutloos. Het model kan worden afgestemd met de automatisch gegenereerde, 100% accurate, 3D point cloud-informatie.

De nieuwe feature is volledig geïntegreerd binnen ArchiCAD. Hierdoor sluit het aan op het gebruikelijke proces en workflow van ArchiCAD zonder tussenkomst van andere aanvullende software. Meteen vanuit de ingelezen Point Clouds kan het model worden opgezet. Ook alle snijfunctionaliteiten zoals de Marquee, 3D Cut Away en Floor Plan Cut Plane kunnen worden gebruikt om zowel model als Point Cloud op de gewenste manier te tonen. Daarnaast zijn de Point Clouds binnen alle vensters te gebruiken: plattegronden, doorsneden, gevels of het 3D-venster zowel in axonometrie als in perspectief.

Om van de Point Cloud naar een model te gaan geeft de nieuwe Snap-functionaliteit van ArchiCAD 19 de mogelijkheid om dit snel en eenvoudig op te zetten. Aan elk gewenst punt binnen de Point Cloud is hiermee te refereren.

Bron: Xatrax
Deel dit artikel:

Onze partners