Stemmen van de Scandinaviëblokken: hoe orkestreer je 220 eigenaars?

Op 20 april organiseert Archipel vzw in de abdijrefter van het STAM (Stadsmuseum Gent) een lezing waarin TV Studio Tuin en Wereld, AgwA en Domus Mundi een concept uittekenen voor de toekomst van de Gentse Scandinaviëblokken. De lezing wordt voorafgegaan door een kunstproject rond dit woonblok van Timo Tembuyser en Naomi Steijger, waarin op een andere manier hetzelfde wordt gevraagd: wat hebben de vele stemmen van de Scandinaviëblokken ons te vertellen?

Wat als een naoorlogs appartementsblok met 220 eigenaars klimaatbestendig moet worden gemaakt? Wat is hun hedendaagse relevantie? Hoe sluit het ensemble aan op de nieuwe ontwikkelingen rond de Dokken en de Afrikalaan? En hoe kan een energiezuinige renovatie op een betaalbare manier gebeuren?  De individuele bewoner met zijn individuele woonunit vormt de spil van de conceptstudie voor reconversie van een woonblok met een gedeelde eigendomssituatie. Hoe kan aandacht worden gegeven aan het individuele én het collectieve? Vanuit het microperspectief van de bewoner wordt gekeken naar woonkwaliteit, naar sociaal ruimtelijke verbetering, naar methode van aanpak, naar ‘urban patch repair’ en naar het energetisch vraagstuk.

Een multidisciplinair team tekent het concept voor de toekomst van de Scandinaviëblokken. Twee architectenbureaus, Studio Tuin en Wereld en Agwa, werken samen met vzw Domus Mundi. Domus Mundi wil kwalitatief en duurzaam leven, wonen en (ver)bouwen mogelijk maken voor kwetsbare groepen door het leveren van o.a. ondersteuning bij renovatie en stadsvernieuwing. De lezing ‘Stemmen van de Scanidaviëblokken’ in samenwerking met het STAM en Stadsbouwmeester Gent in het kader van de expo SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen. Meer info vind je op de website van Archipel.

Deel dit artikel:
Onze partners