Steven Holl beloond met kunstprijs Praemium Imperiale

De Vereniging voor de Kunsten in Japan beloont dit jaar Steven Holl met de Praemium Imperiale voor architectuur. Deze prijs krijgt ook wel eens de naam Nobelprijs voor de kunst. Op 15 oktober mag de Amerikaan tijdens een ceremonie zijn prijs in ontvangst nemen.

Aandacht voor detail

De 66-jarige Amerikaan dankt de prijs aan zijn hartstochtelijke aandacht voor detail en nauwgezette bestudering van de context. Steven Holl is vooral bekend van projecten zoals het woningbouwcomplex Linked Hybrid in Beijing (2009) en eerder het Kiasma Museum in Helsinki (1998). Op 15 oktober wordt Holls werk beloond en krijgt hij tijdens een ceremonie in Tokyo de Praemium Imperiale. Elke laureaat ontvangt daar een prijs van 15 miljoen yen (€107 332), een diploma en een medaille.

De laureaten

Al sinds 1989 lauwert de Japanse Vereniging voor de Kunsten jaarlijks genomineerden uit de categorieën schilderen, beeldhouwen, architectuur, muziek en theater/film. Er ontvangen dit jaar naast Holl nog vier andere kunstenaars de Praemium Imperiale. De andere laureaten zijn de Estse componist Arvo Pärt, Franse schilder Martial Raysse, Afrikaanse schrijver Athol Fugard en de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone. Vorig jaar ontving David Chipperfield de kunstprijs voor de categorie architectuur.

Onze partners