Stille Waters: een harmonieuze samensmelting van natuur en architectuur

Het Stille Waters project in Sint-Amands vormt een mooi voorbeeld van de integratie tussen geavanceerde duurzaamheidstechnologieën en architectonische elegantie. Ontworpen door Walravens Weets architecten en gerealiseerd door Degero, bestaat dit wooncomplex uit 22 moderne appartementen. Deze zijn harmonieus ingebed in de lokale context, waarbij bijzondere aandacht is besteed aan het behoud van de kleinschalige, huiselijke sfeer van de regio. Een cruciale factor in de duurzaamheidsstrategie van het project is de implementatie van Itho Daalderop's WPU 5G geothermische warmtepompen in elke woonunit.

Stille Waters ligt aan de Romain Steppestraat en is ontworpen met een diep begrip voor de lokale architectonische tradities en het natuurlijke landschap. Het project strekt zich uit over drie gebouwen georganiseerd rond een uitnodigend binnenplein dat fungeert als het kloppende hart van de gemeenschap. Deze opzet reflecteert de sfeer van de omliggende Dam met haar kleinschalige woningtypologieën en sfeervolle steegjes. Dit ontwerpconcept versterkt niet alleen de sociale cohesie maar bevordert ook een vloeiende overgang tussen het privé en het openbare leven, waarbij een doorgang voor traag verkeer door het perceel de gemeenschap verder verbindt.

 

Duurzaamheid als leidraad

De architecten en ontwikkelaars hebben gekozen voor materialen en bouwtechnieken die de ecologische voetafdruk minimaliseren, zonder in te boeten aan esthetiek of comfort. De keuze voor een warme gevelsteen, die naadloos aansluit bij de traditionele bebouwing langs de Dam en de aangrenzende woningen, getuigt van deze benadering. Bovendien zorgt een slimme portiekstructuur op het gelijkvloers voor een schaalbreuk die de diversiteit binnen het project vergroot en de kleinschaligheid benadrukt.

 

CO2-neutraal verwarmen en koelen

Elk van de 22 appartementen is uitgerust met de WPU 5G warmtepomp van Itho Daalderop, een systeem dat warmte en koelte onttrekt uit een collectieve boring. Deze keuze onderstreept de ambitie van Stille Waters om een CO2-neutrale leefomgeving te bieden, waarbij elke bewoner zijn of haar woning energieneutraal kan verwarmen en koelen, afgestemd op persoonlijke behoeften. Dit systeem biedt niet alleen een aanzienlijke energiebesparing maar waarborgt ook individueel comfort door de flexibiliteit in temperatuurregeling.

 

 

Milieuvriendelijke woonomgeving

Stille Waters staat symbool voor een toekomst waarin duurzaamheid, gemeenschapsgevoel en architecturale schoonheid hand in hand gaan. Het project illustreert hoe zorgvuldige planning en innovatieve technologieën zoals de WPU 5G warmtepompen van Itho Daalderop kunnen leiden tot de realisatie van woonomgevingen die zowel milieuvriendelijk als diep geworteld zijn in hun lokale context. Door deze benadering zet Stille Waters niet alleen een nieuwe standaard voor duurzaam wonen in Vlaanderen maar vormt het ook een bron van inspiratie voor toekomstige ontwikkelingen wereldwijd.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners