Stormvaste zonwering voor penthouses van The Yard in Berlijn

The Yard is de naam van het acht verdiepingen tellende appartementencomplex in Kreuzberg, Berlijn. De bovenste twee penthouseverdiepingen kregen stormbestendige screens van Renson als zonwering. Het grote oppervlak en de strakke en onopvallend slanke uitvoering van de hoogwaardige zonwering geeft de penthouses een buitengewone elegantie.

De sector ervaart de economische ontwikkeling van de Berlijnse wijk Kreuzberg als heel positief. In 2008 kochten investeerders het perceel grond dat in het noordoosten grenst aan het gebouw van het Duitse octrooibureau. Tegen het octrooigebouw werd een hotel met 55 kamers aangebouwd. Daartegenover, langs de hele noordkant van het perceel, staat het acht verdiepingen hoge en ongeveer 70 meter lange appartementencomplex. De 51 wooneenheden van dit bouwproject hebben een eenvoudige gevel op het noorden. In het zuiden laat het afwisselende balkonlandschap zien dat geen enkel appartement hier op het andere lijkt. Vooral de penthouses vallen op. De twee verdiepingen tellende dakappartementen profileren zich met fijn uitgewerkte geometrische vormen.

 

Windvaste zonwering

De Külby-architecten hebben de eisen op het gebied van zonwering van de penthouses op een doordachte manier vormgegeven. Ze moet niet alleen strak en streepvrij zijn en een passende kleur hebben. De doekzonwering moet vooral ook stormvast zijn. De architecten hebben de specificaties voor de screens aan de raamfabrikanten overhandigd. In hun zoektocht naar technisch geperfectioneerde zonwering met een doordacht design kozen de vaklui uiteindelijk voor de Fixscreens van de Belgische marktleider Renson. Het bedrijf was destijds het eerste in Europa dat stormvaste zonneschermen ontwikkelde. Inmiddels omvat het productassortiment van deze fabrikant bijna alle bekende toepassingen van verticale zonwering voor elk type raam, ook in combinatie met raamroosters voor toevoer van verse buitenlucht, voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Voor de penthouses in Berlijn werden screens met rechtlijnige kasten in geëxtrudeerd aluminium met vierkant design en net zo rechtlijnige zijdelingse aluminium profielen besteld. De profielen met geïntegreerde geleiderails bedekken zorgvuldig het 19 cm dikke systeem met isolatie en bepleistering in het kozijn. Hierdoor ontstaan eenvoudige en elegante oplossingen voor grote ramen. De schermen passen bij de bronskleurige aluminium ramen en integreren zich hierdoor naadloos in de gevelfronten.

 

 

Geleid en doorzichtig

De Renson Fixscreens waren de eerste verticale zonneschermen ter wereld die daadwerkelijk windvast waren. Dit is te danken aan de hoogwaardige geëxtrudeerde aluminium profielen en vele nieuwe technische oplossingen voor de screens. Deze omvatten onder andere zijgeleiders met ritsprincipe of zware, robuuste onderlatten.

Economisch belangrijk voor het succes van de screens waren verschillende materialen, kleuren en eigenschappen van moderne doeken. Glasvezeldoeken bijvoorbeeld overtuigen met hun reliëf en gekleurde weefselstructuur en hebben een groot decoratief effect. De kleur van de doeken is bepalend voor de warmteoverdracht, de lichtfiltering, de bescherming tegen uv-straling en de lichtkleur in de kamer. Gecoate polyesterdoeken daarentegen kunnen volledig lichtdicht en donker zijn, maar ook doorschijnend en indien gewenst in verschillende mate transparant.

 

Strak, hoog en overhoeks

De windbestendige Fixscreen doekzonwering van Renson is verkrijgbaar tot een maximale grootte van 22 m² en tot een hoogte van 6 meter. Dit maakt het mogelijk om windbestendige screens uit één stuk over twee verdiepingen te spannen. Een van de exclusieve penthouses, waar een raam zich over twee verdiepingen uitstrekt, kreeg zo’n doekzonwering aangemeten.

In het Berlijnse bouwproject werden ook grote doeken gebruikt die over een glas op glas hoekvenster lopen. Bij Renson, de uitvinder van deze oplossing, heten ze Panovista Max en kunnen ze hoekbeglazing in één stuk beschutten tegen de zon. Daarbij worden twee doeken uit twee afzonderlijke kasten in de hoek door middel van een ritssluiting met elkaar verbonden. Wanneer de doeken uitgerold worden, ontstaat er een volledig gesloten overhoekse zonwering, zonder profiel op de hoek die het panoramische zicht naar buiten zou kunnen belemmeren. Als dergelijke zonneschermen tot op de grond neergelaten zijn, bieden ze ook bescherming tegen muggen. Het overhoekse zonnescherm kan aan weerskanten gebruikt worden voor ramen tot 6 meter breed en tot 3,4 meter hoog. Het maximale totaaloppervlak van Panovista Max bedraagt 30 m².

Renson biedt een breed toepasbaar en veelzijdig gamma Fixscreen doekzonwering aan. Dankzij de grote keuze aan hoogwaardige stoffen, speciaal ontwikkelde geëxtrudeerde aluminium profielen met geïntegreerde railgeleiders in de kozijnen, slanke schermkasten en speciale zware onderlatten zijn talloze oplossingen mogelijk. Zo kon de architect in het brede productassortiment ook voor de verschillende en individuele penthouses van dit wooncomplex met aangepaste oplossingen een uniform en onopvallend totaalbeeld creëren.

Bron: Renson
Deel dit artikel:
Onze partners