Strak design en verantwoord energieverbruik in CC De Factorij

Sinds april 2017 beschikt Zaventem over een markante culturele hotspot op de site van de voormalige Suchardfabrieken. CC De Factorij is een toonbeeld van modern en duurzaam bouwen, ontworpen door ebtca architecten, in samenwerking met Archiles architecten. De strakke en energiezuinige ledverlichting RIVARA van Schréder past perfect in dit plaatje.

Het sprekende cultuurcentrum met bibliotheek gaat op het eerste gezicht schuil tussen de rijwoningen in hartje Zaventem. Eens je de site betreedt, ontplooit het gebouw zich op een langgerekt terrein over twee bouwlagen. De centrale inkom, receptie, bar, cafetaria en foyer grenzen aan elkaar. Een schelpvormige theaterzaal biedt plaats aan 800 toeschouwers.

Vanuit akoestisch standpunt bleek een doos-in-doosconstructie de beste oplossing. Om tegemoet te komen aan de voorschriften bevindt een gedeelte van deze doos-in-doos zich ondergronds. Het centraal gelegen cultuurcafé fungeert als schakel tussen de culturele gedeeltes en de nieuwe gemeentelijke bibliotheek.

De achterliggende filosofie van het totaalontwerp kadert binnen het thema van duurzaam bouwen. Getuige daarvan zijn de groendaken over de volledige oppervlakte van het dak, de warmterecuperatie door middel van geothermische boringen én de energiezuinige RIVARA-toestellen die de omgeving uitlichten.

 

Elegante vormgeving

RIVARA is een toonbeeld van eenvoudige maar elegante vormgeving. De verlichting koppelt het moderne design aan de voornaamste voordelen van ledtechnologie zoals een zuinig energieverbruik en een optimale lichtverdeling. 

LensoFlex®2 led engines van de tweede generatie vormen het kloppend hart van RIVARA. Het principe van de som van de fotometrische lichtverdelingen vormt de basis van het LensoFlex-systeem dat speciaal ontwikkeld werd voor verlichting van openbare plaatsen waar comfort en veiligheid primeren. Elke led is uitgerust met een specifieke lens om een volledige fotometrische distributie te verzekeren. 

De RIVARA behelst de meest recente technologische oplossingen. De combinatie van ledtechnologie, een driver die met een constante flux werkt en een dimsysteem maakt energiebesparingen tot 75% mogelijk in vergelijking met traditionele lichtbronnen. 

Het efficiënte en elegante Rivara-armatuur sluit perfect aan bij de moderniteits- en duurzaamheidscriteria van de omgeving.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners