Strakke sidings geven modulaire appartementen universeel karakter

Uiterst snel en efficiënt nieuwe sociale huurappartementen realiseren aan het Regioplein in het Nederlandse Schagen: dat was de opdracht die Wooncompagnie in samenwerking met het plaatselijke gemeentebestuur uitschreef. Team Modulair, een collectief dat bestaat uit Heddes Bouw & Ontwikkeling, Schouten Techniek en Ursem Modulaire Bouwsystemen, ging de uitdaging aan en slaagde met brio. Verticale Cedral Click sidings zorgen ervoor dat de drie modulaire woonblokken één homogeen geheel vormen.

Niet enkel in België is de druk op de residentiële (huur)markt bijzonder groot. Ook in Nederland is veel vraag naar extra woningen. De nieuwe ontwikkeling van Wooncompagnie aan het Regioplein in Schagen kwam dan ook als geroepen. Verspreid over drie blokken met vier bouwlagen – twee galerijgebouwen en een corridorgebouw – verrezen in een mum van tijd 46 sociale huurappartementen met twee tot drie slaapkamers en oppervlaktes van 60 tot 90 m².

Cedral click wood

Het was voor de gemeente Schagen belangrijk om de nieuwe appartementsblokken een alzijdig karakter te geven. Daarnaast mocht de bovenste bouwlaag een tikkeltje uit de band springen en moest het materiaal- en kleurgebruik perfect in de omgeving passen. In combinatie met de wens om voor een gesloten gevelsysteem te opteren dat voldeed aan de eisen inzake brandwerendheid, leidde de zoektocht naar een geschikte gevelbekleding richting Cedral.

De keuze viel op Cedral Click Wood sidings, die de authentieke uitstraling van hout combineren met waardevolle troeven als onderhoudsvriendelijkheid, vormvastheid, installatiegemak en resistentie tegen water en ongedierte. De gevelstroken zijn verticaal toegepast in drie verschillende kleuren: C05 (Platinagrijs) en C55 (projectkleur) voor de onderste drie bouwlagen en C07 (Krijtwit) voor de bovenste bouwlaag, die zo een ietwat zwevend effect kreeg. De sidings zijn met behulp van horizontale en verticale ventilatieregels geïnstalleerd op de houtskeletgevel.

Modulair bouwen: aanzienlijke voordelen

Om geen tijd te verliezen, gaf Wooncompagnie de voorkeur aan een modulair bouwconcept, als belangrijk onderdeel van de oplossing om de ellenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen te verkorten. Modulair bouwen impliceert dat gebouwen bestaan uit verschillende gestandaardiseerde modules, die kant-en-klaar geprefabriceerd worden in het atelier, om ze vervolgens snel en eenvoudig te kunnen monteren op de werf.

De voordelen van deze aanpak zijn legio: een kortere uitvoeringstermijn (tot 50% sneller dan traditionele bouwprojecten), minder afhankelijkheid van weersomstandigheden en onderaannemers, beduidend minder afval en transportbewegingen, een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en meer flexibiliteit omdat de modules demonteerbaar zijn.

Klaar na acht maanden

Team Modulair werkte via een integrale benadering een passende modulaire bouwoplossing uit voor Wooncompagnie. In totaal ging het om 104 modules, waarvan er drie per dag geproduceerd werden (inclusief Cedral sidings). Amper acht maanden na het officiële startschot vond de definitieve oplevering van de appartementen plaats. Snel, kwalitatief, binnen budget en ook nog eens strak en stijlvol: missie geslaagd!

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Onze partners