SUMProject en Baro Consulting bouwen voor OCMW Boom multifunctioneel gebouw

In 2007 schreef het OCMW van Boom een prijsvraag uit voor het ontwerp voor de herbestemming van de voormalige ziekenhuiscampus Den Brandt tot een multifunctioneel complex met kantoren voor openbare diensten, politie, een kinderopvang en assistentiewoningen. De kandidatuur van SumProject in samenwerking met Baro Consulting werd weerhouden. Ruwbouwaannemer bij dit project was CEI- De Meyer.
In 2007 schreef het OCMW van Boom een prijsvraag uit voor het ontwerp voor de herbestemming van de voormalige ziekenhuiscampus Den Brandt tot een multifunctioneel complex met kantoren voor openbare diensten, politie, een kinderopvang en assistentiewoningen. De kandidatuur van SumProject in samenwerking met Baro Consulting werd weerhouden. Ruwbouwaannemer bij dit project was CEI- De Meyer.


    
De verschillende functies in het gebouw hebben een eigen identiteit gekregen


Concept en vormenspel

Het volledige gebouw wordt ontmanteld tot op zijn draagstructuur en krijgt een nieuwe huid. Die tilt het gebouw op energetisch vlak naar een hedendaags niveau en brengt meteen ook een duidelijk onderscheid aan tussen de kantoorzones en de assistentiewoningen. De kwaliteit van de gemeenschappelijke ruimten krijgt een meerwaarde door het voorzien van grote, kleurrijke, inpandige terrassen die aansluiten op de centrale gang en daar licht en lucht binnenbrengen.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de laagdrempeligheid en bereikbaarheid van de openbare diensten. Daartoe wordt het centrale gebouwvolume gesloopt en worden cruciale nieuwe inkompartijen gecreëerd: een centrale inkom met luifel en een aparte ingang voor de politiediensten. De benedenverdieping en eerste verdieping huisvesten de kantoren van de VDAB, PWA en politie. In de dwarsvleugel krijgt de buitenschoolse kinderopvang een plaats op de benedenverdieping, terwijl de kinderopvang op de eerste verdieping komt. Alle bovenliggende verdiepingen, behalve de zesde verdieping, worden omgevormd tot 63 assistentiewoningen.
De buitenomgeving wordt niet vergeten en houdt onder meer de speelruimten voor de kinderopvang in, maar ook de deskundige aanleg van de open ruimten tussen het vernieuwde complex en de Kerkhofstraat.

  

Het gebouw wordt een landmark voor het OCMW van Boom

Uitdagingen

Eén van de belangrijkste uitdagingen in het project was de expliciete keuze voor renovatie in plaats van afbraak en nieuwbouw. Daarnaast was het integreren van de verschillende functies in de bestaande structuur een interessante opgave. De interactie tussen de verschillende functies is bijzonder interessant. De kwaliteit van de assistentiewoningen ligt bijzonder hoog en ook het integreren van interessante functies zoals de kinderopvang en het dagverblijf bieden extra troeven. Het gebouw heeft voor het OCMW een signaalfunctie gekregen doordat het goed zichtbaar is vanuit verschillende hoeken.
Tenslotte werden ook de ingangen tot het gebouw geoptimaliseerd waardoor het een gebouw zonder echte achterkant wordt. Aan de achterzijde is een extra inkomzone voorzien die eenzelfde gevelbehandeling en bereikbaarheid heeft als de voorzijde.


Duurzaamheid

De nieuwe gevel is opgebouwd uit composietpanelen in verschillende grijstinten en houten ramen. Opvallend zijn de roterende zonneweringen die in de primaire kleuren worden uitgevoerd. Daarnaast was bij de materiaalkeuze duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt, waarbij rekening werd gehouden met de levensduur, slijtagegraad en onderhoudsvriendelijkheid van de materialen. Ook is er ten volle ingezet op recuperatie van energie en was de luchtdichtheid van het gebouw een aandachtspunt. Het dak van de overdekte politieparking wordt volledig uitgevoerd met een vegetatiedak.



Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage