Tabaksfabriek D’Heygere Menen: reconversie tot woonproject

In Menen onderging de voormalige tabaksfabriek D'Heygere een reconversie tot een hedendaags woonproject. Via een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door de Stad Menen, werd de projectontwikkeling toegewezen aan de NV Vanhaerents uit Torhout in samenwerking met BURO II & ARCHI+I als ontwerper.

In Menen onderging de voormalige tabaksfabriek D'Heygere een reconversie tot een hedendaags woonproject. Via een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door de Stad Menen, werd de projectontwikkeling toegewezen aan Vanhaerents uit Torhout in samenwerking met BURO II & ARCHI+I als ontwerper.


Foto: Gerald Van Rafelghem


De oorspronkelijke configuratie van gebouwen vormde het uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp. De zestien woningen zijn gelegen rond de historische binnenkoer. Dit nieuwe woonkwartier biedt een verscheidenheid aan woontypologieën aan, elk verschillend in grootte, zoals appartementen, woningen en lofts. De gevels werden in hun originele staat hersteld, dichtgemetselde openingen opnieuw open gemaakt. Minderwaardige bijgebouwtjes werden afgebroken. Hierdoor zijn kleine, mooie tuinen ontstaan bij de woningen op het gelijkvloers. De woningen op de verdiepingen beschikken ook allemaal over een private buitenruimte in de vorm van een terras of een patio. 



Foto: Gerald Van Rafelghem


Van stadskanker naar stadsanker

De binnenkoer die zijn charmante, ietwat verstrooide elegantie herwon, kreeg een semi-publieke functie: overdag toegankelijk, ’s avonds afgesloten. Dit is de plek bij uitstek waar het sociaal leven en de integratie met de ruimere buurt kansen krijgt. De brasserie die in de vleugel aan de straatkant komt, kan hierop perfect inspelen. Het plein kan occasioneel ook gebruikt worden voor kleinschalige evenementen, zoals een buurtfeest of een vertelavond.



Foto: Gerald Van Rafelghem


Inrichting

Om de belevenis van het historische pand te versterken werd zo weinig mogelijk aan de bestaande constructie geraakt. Op deze manier is het idee van een ‘box’ ontstaan. De box is als het ware een doos die wordt neergezet in de bestaande ruimte en waarin een aantal functionele ruimten verzameld zijn. Zo werd het authentieke karakter van het industrieel-archeologisch pand verenigd met een hedendaagse invulling.










 
Foto's: Gerald Van Rafelghem

 

Deel dit artikel:

Onze partners