Tarkett lanceert nieuwe Lino-collecties: duurzaam en modern

Tarkett, wereldwijde marktleider op het gebied van innovatieve vloeroplossingen, lanceert vandaag de vernieuwde Tarkett Lino-collecties. Tarkett Lino is geintroduceerd in 1898 en daarmee een van de langst bestaande producten van het bedrijf. De klassieke vloerenreeks van toen transformeert nu naar een eigentijds oppervlaktemateriaal dat voldoet aan de hedendaagse milieunormen.

"In gesprekken met ontwerpers werden we verrast door de emotionele reactie die linoleum opwekte, door herinneringen. We wilden hiermee werken door de emotionele lading, evenals de kwaliteit van de natuurlijke materialen, die vergelijkbaar zijn met steen, hout of klei”, aldus Valérie Pavard, Design Manager bij Tarkett.

 

Designstudio En Bande Organisée

Tarkett nodigde de Franse designstudio En Bande Organisée (EBO) uit om de creatieve mogelijkheden van de nieuwe Tarkett Lino-collectie zelf te ontdekken. Er vond een fotoshoot plaats in een fabriek van Tarkett in Narni (Italië) waar ze al meer dan 120 jaar linoleum produceren. Narni is een van de drie fabrieken ter wereld die linoleum produceert.

“We hebben voor het eerst linoleum ontdekt door de nieuwe Tarkett collecties. Het materiaal heeft een sterke identiteit: modern en duurzaam. Het kleurenpalet van roze, baksteen, geel, terracotta, zand, zwart en heldergroen was prachtig om mee te werken”, aldus Gwenaëlle Girard, ontwerpster en medeoprichtster van En Bande Organisée. “De fabriek helpt begrijpen wat linoleum is: duurzaam materiaal dat tot stand wordt gebracht door traditionele vakmanschap.”

 

Duurzaam

Tarkett Lino is gemaakt van natuurlijke materialen (lijnolie, dennenhars, hout, kurkmeel en jute) en  volledig recycleerbaar na gebruik. Er is een methode ontwikkeld om de jute rug van de linoleum pasta te scheiden en het recycleren van beide materiaalstromen te optimaliseren, waarbij de linoleum pasta wordt gerecycleerd tot nieuwe linoleumvloeren.

Tarkett realiseert de terugname- en recycleren via het Restart®-programma. Elke gerecycleerde vierkante meter linoleum bespaart 5.4 kg CO2. De collectie levert de laagste levenscyclus koolstofvoetafdruk in zijn categorie op de markt en is koolstofnegatief van materiaalwinning tot productie. Bovendien is de hele Tarkett Lino-collectie Cradle to Cradle Certified® Silver en het Originale-assortiment als enige ter wereld Cradle to Cradle Certified® Gold.

 

Veelzijdigheid

De Lino-collectie is zowel duurzaam als esthetisch veelzijdig. Een van de eerste transformaties die het designteam van Tarkett ondernam, was het aanbrengen van een matte afwerking op de gehele Tarkett Lino-collecties, waardoor het natuurlijke karakter van het materiaal tot uitdrukking komt. Ook is het kleurenpalet uitgebreid naar 105 hedendaagse tinten: van neutrale tot trendy tinten, met vijf subtiele patronen.

Het research en development team van Tarkett ontwikkelde ook een innovatieve categorie lino: LinoWall, de eerste linoleum wandbekleding. Door de veelzijdigheid van het materiaal kan het product naadloos worden toegepast op zowel muren als meubels. Tarkett Lino kan worden gebruikt om interieurontwerpen beter op elkaar af te stemmen en te harmoniseren.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners