Team Vlaams Bouwmeester pakt uit met expo rond 20 jaar Open Oproep

Ook het Team Vlaams Bouwmeester ontbreekt niet op het Festival van de architectuur. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, blikt een unieke tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis.

De Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers werd rond de eeuwwisseling in het leven geroepen door de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth. De procedure is tot op vandaag een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Niet alleen het huidige aanschijn van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden er mee door bepaald. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, blikt deze tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis.

Een panorama van Vlaanderen biedt een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar via Open Oproep werden gerealiseerd. Aan de hand van drie concrete trajecten wordt de Open Oproep vervolgens als methode ontleed en toegelicht. De Wunderkammer, tot slot, is een prikkelende schatkamer die het architecturale resultaat van twintig jaar Open Oproep verbeeldt. De tentoonstelling reist na het Festival van de architectuur in variërende versies door Vlaanderen.

De expositie put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester en omvat verrassende architectuurinstallaties van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans. Ze biedt een unieke blik op de Open Oproep als een dynamische samenwerking tussen opdrachtgever, architect en Bouwmeester.

Op donderdag 25 september lichten curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche het opzet van de tentoonstelling over 20 jaar Open Oproep toe. Nadien gaan ze in gesprek met het publiek over de vaststellingen in het geboden overzicht.

De tentoonstelling loopt van vrijdag 20 september tot en met donderdag 31 oktober in het VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst. Ze is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 18u. Tijdens het Festival van de architectuur is de tentoonstelling uitzonderlijk bijkomend open op zondag, maandag en dinsdag van 14 tot 18u. De lezing vindt plaats op 25 september om 19 uur op dezelfde locatie. De expo is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester i.s.m. de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent. 

Bron: Festival van de architectuur

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage