Technisch titanenwerk voor nieuwe hoofdzetel BNP Paribas Fortis

Dat het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis uniek en vooruitstrevend is, hoeft geen verder betoog. De architectuur en de interieurafwerking spreken boekdelen, maar ook op het vlak van HVAC, elektriciteit en technieken kent dit iconische gebouw zijn gelijke niet. Het comfort en het energieverbruik zijn tot in de puntjes geoptimaliseerd met behulp van innovatieve concepten zoals Human Centric Lighting en Seasonal Thermal Energy Storage, dat voor het eerst op deze schaal en in deze vorm is toegepast. Een uitdaging van formaat voor Sweco Belgium, dat instond voor het ontwerp en de opvolging van de technische installaties.

Een geavanceerd gebouw als het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis kan niet gerealiseerd worden zonder de waardevolle inbreng van ervaren specialisten die voor geen kleintje vervaard zijn. Ook Sweco Belgium maakte deel uit van het bouwteam en optimaliseerde de technische installaties op basis van de steile ambities, zoals een PHPP- en BREEAM Excellent-certificaat. “Dit zorgde ervoor dat het project heel wat leuke technische uitdagingen met zich meebracht en dat we veelvuldig gebruik hebben gemaakt van allerlei innovatieve ontwikkelingen, die bovendien vaak op zeer grote schaal zijn toegepast. HVAC, sanitair, elektriciteit, domotica, liften, gebouwbeheer, verlichting, toegangscontrole, data-infrastructuur, IT, sprinklers en RWA …: niets is aan het toeval overgelaten”, vertellen Maarten Vande Sompele (Team Leader HVAC) en Valentin Rouquette (MEP expert).

 

Seizoensgebonden thermische opslag

Een van de vele innovatieve ontwikkelingen die het Warandebergproject naar een hoger niveau tilden, is STES, oftewel Seasonal Thermal Energy Storage. “Dit is een seizoensgebonden opslagsysteem voor thermische energie in de vorm van een waterbassin, dat is ondergebracht op niveau -4 en -5 van het gebouw”, legt Maarten Vande Sompele uit. “Geen evidente keuze, maar aangezien de PHPP- en BREEAM Excellent-certificatie gepaard ging met strikte eisen inzake energie-efficiëntie en verschillende simulaties aantoonden dat we met deze oplossing aan de vooropgestelde eisen konden voldoen, is beslist om er toch voor te gaan. De werking is gelijkaardig: er wordt warmte of koude onttrokken aan het gestockeerde bronwater, waarna water-waterwarmtepompen in de rest van het gebouw voor lagetemperatuurverwarming en hogetemperatuurkoeling zorgen via klimaatplafonds. Ook luchtgroepen met warmtewielen, die zowel warmte als vocht recupereren, leveren een bijdrage aan de klimatisatie. Vermits het om een erg groot gebouw gaat, de beschikbare ruimte in de valse plafonds minimaal was en de architecten gretig gebruikmaakten van gebogen vormen, was het puzzelen om alle HVAC-componenten en de omvangrijke luchtgroepen op hun plaats te krijgen. Tot slot leveren een vijfhonderdtal PV-panelen op het dak de nodige groene stroom.”

 

“We hebben in dit project veelvuldig gebruikgemaakt van allerlei innovatieve ontwikkelingen, die bovendien vaak op zeer grote schaal zijn toegepast”

 

Circadiaanse verlichting

Aangezien de nieuwe hoofdzetel hét visitekaartje van BNP Paribas Fortis moest worden en dus de nodige standing moest uitstralen, was enkel het spreekwoordelijke neusje van de zalm goed genoeg. Dat blijkt onder meer uit de high-end multimedia-infrastructuur in de vergader- en conferentiezalen, het ledscherm van 8 x 4 meter en ‘externe lijnen’ voor mediabusjes in functie van journalistieke verslaggeving. Voor een optimale akoestiek zijn de zwarte plafonds uitgevoerd met OWAplan van DOX Acoustics. Het performante gebouwbeheersysteem zit op het niveau van een smart building en ook op het vlak van beveiliging en toegangscontrole is alles tot in het kleinste detail geperfectioneerd. “Daarnaast is er geopteerd voor ‘Human Centric Lighting’. Lees: de verlichting evolueert mee met het circadiaanse ritme van de aanwezigen, van killer blauw licht in de ochtend naar warmer rood licht tegen de avond. Dit alles om het welzijn en het comfort van medewerkers en bezoekers te maximaliseren”, vult Valentin Rouquette aan. “Kortom: een realisatie als deze is zeker niet alledaags. We hebben er met z’n allen lang en intensief aan gewerkt, zeker ook in het voortraject. Vooral voor het PHPP-gebeuren zijn verregaande simulaties en studies gebeurd om ervoor te zorgen dat we de vooropgestelde richtwaarden wel degelijk zouden halen. Missie geslaagd, want de eerste reacties van de bouwheer en de gebruikers zijn zeer positief. We mogen fier zijn op dit prestigeproject, dat ons bovendien zeer waardevolle kennis en expertise heeft opgeleverd voor de toekomst”, besluiten Maarten Vande Sompele en Valentin Rouquette

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage