Tegelvloer brengt binnen en buiten samen

In de groene rand ten oosten van Antwerpen, vinden we een strakke en minimalistische villa private home. “Het interieur en het exterieur staan zeer nauw met elkaar in contact”, zegt de interieurarchitecte bij CONIX RDBM Architects. Dat was een zeer belangrijke eis van de bewoners. Mosa droeg met een tegel van maar liefst 1 vierkante meter bij aan dit effect. Dé eyecatcher is een in het terras geïntegreerd zwembad met beweegbare vloer.

De bewoners waren zeer nauw betrokken bij de bouw van de woning en ze hadden van bij de aanvang duidelijke wensen. Omdat ze thuis veel feesten organiseren, vonden ze het bijvoorbeeld belangrijk dat de barrière tussen binnen en buiten zo klein mogelijk is. De grote glaspartijen aan de keuken en de leefruimte zorgen ervoor dat het interieur lijkt door te lopen in het terras. Dit creëert een ruimtelijk effect. De woning moest strak en minimalistisch worden. De bewoners wilden dat deze architecturale sfeer ook in het interieur werd doorgetrokken. Tegelijkertijd moest het geheel een warme uitstraling hebben.

 

Evenwichtsoefening

Het ontwerpen van de inrichting was een evenwichtsoefening tussen strak en niet te steriel.  Zo werd er gewerkt met contrasten van licht en donker. De keuken is wit, kasten zijn in fineer van donkere moeraseik. Voor de keuken, de badkamers en het terras werd gezocht naar een donkere tegel die paste binnen dit kleurenpalet en niet te clean was. Daarnaast moest hij minstens één op één meter groot zijn. Ultragres Terra Maestricht van Mosa is verkrijgbaar in het formaat van één vierkante meter en beantwoordt met zijn uitstraling en kleur perfect aan de vereisten.

 

Praktisch ingesteld

Esthetiek is één zaak, in een woning moet natuurlijk ook geleefd worden. De bewoners, en dan vooral de vrouw des huizes, zijn zeer praktisch ingesteld. Ze wilden niet opnieuw de fouten uit het verleden maken. Zo hebben ze bijvoorbeeld ervaring met natuursteen en blauwe hardsteen en dat zagen ze niet meer zitten. Behalve dat ze graag feestjes organiseren, komen de kleinkinderen vaak bij hen over de vloer. Dat heeft er mee toe bijgedragen dat de keuze op een makkelijk te onderhouden keramische tegel viel.

 

Zwembad

De absolute blikvanger is het zwembad met beweegbare vloer. De bodem van het zwembad is eveneens uitgevoerd in dezelfde Terra Maestricht-tegel die ook gebruikt werd in de keuken en op het terras. De vloer van het zwembad is verstelbaar in hoogte: Als je hem helemaal omhoog zet, komt hij op gelijke hoogte met de rest van het terras en is het zwembad niet meer zichtbaar. Je kan de vloer op gelijk welke hoogte vastzetten, zodat je bijvoorbeeld een voetbad krijgt. Dan ziet het er eerder uit als een vijver.

 

Ondersteuning van Mosa

Het spreekt voor zich dat het zowel voor de architect als voor Mosa een grote uitdaging is geweest om de uitlijning perfect te krijgen. Aan het zwembad is immers ook een betegelde trap voorzien die trede per trede mee verzinkt met de vloer van het zwembad. Daarom heeft CONIX RDBM Architects met Mosa gewerkt: ze denken echt mee en stellen zich zeer flexibel op.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners