Texaco Kruibeke vanuit de lucht: amorfe blob-architectuur

Het nieuwe wegstation van Texaco langs de E17 in Kruibeke moet je gewoon vanuit de lucht kunnen bekijken. Pas dan komen de onregelmatige amorfe vormen van het ontwerp van Bontinck Architecture & Engineering echt tot hun recht.

Het nieuwe wegstation van Texaco langs de E17 in Kruibeke moet je gewoon vanuit de lucht kunnen bekijken. Pas dan komen de onregelmatige amorfe vormen van het ontwerp echt tot hun recht.

    


Het futuristisch uitziend tankstation werd ontworpen door Bontinck Architecture & Engineering. Qua vormgeving wijkt het  volledig af van wat wij op dat vlak gewoon zijn. Het vormt een mooi voorbeeld van blob-architectuur. Blob staat voor binary large objects en refereert naar de amorfe structuur van het ontwerp. Voor dit soort ontwerpen wordt optimaal gebruik gemaakt van de nieuwste modelleringsmogelijkheden van de computer.
Het servicestation is opgebouwd uit drie functionele lobben die er samen uitzien als een olievlek.

Elke lob herbergt een andere functie: restaurant en café met terras aan de achterzijde in de eerste, shop in de tweede, truckers corner, sanitair en vergaderzalen in de derde. Deze functies worden door strakke volumes afgelijnd in het voor de rest plastische interieur. De oksels die door de drie lobben gevormd worden, zijn de zones waar toegang tot het volume mogelijk is.

Opvolger in Heverlee

Binnenkort zal in Heverlee gestart worden met een ander opmerkelijk servicestation van Texaco waarbij alles in het werk gesteld werd om de ecologiosche voetafdruk tot een minimum te beperken.  Deze keer deed Texaco voor het ontwerp een beroep op Abscis Architecten. Via onderstaande link komt u meer te weten over dit project. 
 


    


Bron:   G+D Bontinck / Infosteel maart 2009 (via deze link, krijgt u meer info over de opbouw van de gebouwen met ook een aantal interessante werffoto’s) 

Foto’s bestellen?

Al deze en andere foto’s die het team van vlaanderenvanuitdelucht.be gemaakt heeft, zijn verkrijgbaar in hoge resolutie. U kan ook nieuwe locaties laten fotograferen. Meer info over de tarieven vindt u hier. 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners