The Jane: van oude kapel tot mooiste restaurant ter wereld

Wat ooit een ruïne was, is nu bekroond met de titel mooiste restaurant ter wereld.  Maar lang voordat Sergio Herman zijn intrede deed in de kapel, kon je er al culinair tafelen. De kapel, die centraal staat op de site van ’t Groen Kwartier in Antwerpen, heeft een hele weg afgelegd. AG Vespa nam het initiatief, Beel & Achtergael zorgden voor het ontwerp, Vanhaerents en Matexi zetten hun schouders onder de herontwikkeling van de site.

Van ruïne...

Gedurende de twintigste eeuw had het Militair Hospitaal Antwerpen een vierledige functie: hospitalisatie (120 permanente bedden, die in tijden van nood konden opgevoerd worden tot 400), consultatie, beheer en garnizoensdienst. De kapel is een alleenstaand gebouw en is centraal gelegen als een beschermd monument in het gebouwenensemble van het Militair Hospitaal. Een ware eye catcher!

Via haar autonoom gemeentebedrijf AG Vespa nam de Stad Antwerpen het initiatief om voor de site van het Militair Hospitaal Antwerpen een publiek-private samenwerking op te starten. In de daarop volgende wedstrijd werd het concept van Beel & Achtergael weerhouden. Op 7 juli 2006 werd met Vanhaerents en Matexi een overeenkomst ondertekend met het oog op de herontwikkeling van de site: het “Groen Kwartier” was geboren!

 

... tot pop-uprestaurant

In de zomer van 2008, bij de lancering van ’t Groen Kwartier, streek in de kapel reeds een trendy en hypermoderne lounge bar neer. Gedurende vier maanden was het een rustpunt in de stad, waar je in de kapel chic kon eten of met een glas wijn in de schaduw van een grote boom een boek kon lezen.

Voor de realisatie  van deze pop-up werkte Vanhaerents samen met o.a. Peter Lute, Moooi, Modular, Cras, Videoline en Extremis. En ook Piet Boon was toen al van de partij. Meteen bleek dat deze indrukwekkende en surrealistische plek een ideale omgeving was om te genieten van gastronomie, design, architectuur, natuur en kunst. Daarvoor werden toen een aantal kunstwerken uitgeleend door Walter Vanhaerents. En ook vandaag zijn in The Jane werken uit de Vanhaerents Art Collection geïntegreerd zoals de befaamde Numb Skull.

 

... tot mooiste restaurant van de wereld

In maart van 2013 opende Sergio Herman de deuren van zijn culinaire kapel in ‘t Groen Kwartier. Tijdens de uitreiking van de Restaurant & Bar Design Awards in London kreeg The Jane de titel van mooiste restaurant ter wereld.

In The Jane hangt een enorme metalen spin, een gigalamp ontworpen door de designers van Pslab uit Beiroet. De moderne glasramen zijn een creatie van Studio Job. Overal liggen er ook schitterende kussens.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners