"Think outside the Box" focust op renovatie met aandacht voor duurzame bouwschil

Op 23 maart vond in Brussel de tweede editie van het EPB-congres plaats. Dit keer lag de focus op duurzaam en energiezuinig renoveren. Aan de hand van case studies, praktische tips en een filosofische blik op de toekomst kregen de aanwezigen van sprekers Luc Dedeyne, Prof. Johan Albrecht en Luc Eeckhout een update over renoveren anno 2017. ‘Renovate the future’ is een gezamenlijk initiatief van SBM, Renson, Unilin, Soudal, Sapa en AGC onder de noemer ‘Think Outside The Box’.

Luc Dedeyne (architect / energieconsulent): “We gaan in de toekomst allemaal onze huizen moeten renoveren. Dat zal veel beter zijn voor het milieu, en vooral ook veel beter voor onze portemonnee. Het is vooral belangrijk om daar nu al mee te beginnen, en niet te wachten.”

 

Combinatie meest optimale ingrepen

Iedereen denkt bij renoveren meteen aan (na-) isoleren, maar uiteraard gaat duurzaam en energiezuinig renoveren verder dan dat. Isoleren en luchtdicht verbouwen is een eerste stap, maar kan niet los gezien worden van een efficiënt ventilatiesysteem voor een gezonde binnenlucht, degelijke beglazing en efficiënte zonwering voor comfortabele binnentemperaturen. Het komt er op neer om op zoek te gaan naar de meest optimale combinatie van ingrepen om het energieverbruik zo veel als mogelijk in te perken en op lange termijn de vruchten te plukken.

 

Voorbereiden op de toekomst

Johan Albrecht (prof. UGent): “Het renovatiebeleid gaat niet alleen over technische parameters als ‘E, U en K-waardes’, maar ook over op welke manier we ons woningenpark willen voorbereiden op een toekomst waar mensen andere voorkeuren gaan hebben dan vandaag.”

Renson stelt dan ook alles in het werk om zowel bouwers als verbouwers te voorzien van kwalitatieve, duurzame en energiezuinige producten die bijdragen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat. Vraaggestuurde ventilatie is automatisch afgestemd op maat van de behoeften en het leefpatroon van de bewoners. En dynamische buitenzonwering voorkomt oververhitting door de zonnestralen in warme perioden al tegen te houden nog voor die het glas bereiken, maar laat tegelijk toe om in de winter en de tussenseizoenen net optimaal te genieten van die gratis zonnewarmte.

 

Hergebruik van grondstoffen

Johan Albrecht: “Je moet de schaarse middelen altijd op de best mogelijke manier gaan inzetten.”

Luc Eeckhout: (architect, stedenbouwkundige, docent architectuur): “Het vergt een andere visie, we moeten terug naar een cirkel met hergebruik van grondstoffen in de toekomst. De mogelijkheden zijn eindeloos, en we zien nu al heel wat positieve elementen om ons comfort en levenskwaliteit te verbeteren, maar we moeten dringend anders gaan denken.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage