Tien Antwerpse monumenten strijden voor de titel Het Schoonste Gebouw

Tien bijzondere Antwerpse monumenten strijden voor de eerste keer om de titel Het Schoonste Gebouw. Iedereen kan tot en met 27 september stemmen en zo een diner winnen in het gebouw dat als Schoonste Gebouw bekroond werd. 

De stad Antwerpen lanceert voor het eerst de monumentenprijs Het Schoonste Gebouw. “Met deze prijs wil ik het Antwerpse erfgoed onder de aandacht brengen en de Antwerpenaars meer betrekken bij de charme van hun stad en ons prachtige patrimonium”, zegt schepen voor Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde. Eerder dit jaar stelden 27 steengoede projecten zich kandidaat om de titel in de wacht te slepen. De vakjury selecteerde hieruit de 10 projecten die het hoogst scoorden op het sterke karakter van de erfgoedelementen, de maatschappelijke relevantie en de architecturale waarde. Schepen Van de Velde: “De vakjury heeft het niet gemakkelijk gehad om tien monumenten te kiezen, want er zijn er natuurlijk veel meer in deze stad. Het Antwerpse erfgoed is net zoals het groen in de stad: weinig mensen beseffen hoe rijk Antwerpen is aan monumenten. Antwerpen heeft een overvloed aan architecturaal en stedenbouwkundig erfgoed.”

 

De 10 kanshebbers

Dit zijn de 10 kandidaten: Koninklijk Atheneum Antwerpen aan de Franklin Rooseveltplaats 11, Galeria Inno aan de Meir 82-84, Paleis op de Meir aan de  Meir 50, Woning Cornelis Floris aan de Everdijstraat 35, Thomas More Campus National aan de Kronenburgstraat 58-68, Flanders Business School aan de Korte Nieuwstraat 33, Keyserrijck aan de Keizerstraat 28, Restaurant Món aan de Sint-Aldegondiskaai 30, Comptoir Sucrier aan de Oudesteenweg 85-91 en Valkeniers Natie aan de Van de Wervestraat 18-22. Ze hebben de opdracht om zowel het brede publiek als de jury van experten te overtuigen. Begin oktober wordt de winnaar van de vakjury en de winnaar van de publieksjury bekend gemaakt.

 

Stemmen tot 27 september

De stad roept iedereen op om tot en met 27 september op zijn of haar favoriete gebouw te stemmen. Alle redenen zijn goed: omdat je het het een knap staaltje architectuur vindt, het gebouw persoonlijke herinneringen bevat of het gewoon erg indrukwekkend is. De enige beperking is dat iedereen maar één stem kan uitbrengen. 

 

Hoe stemmen? 

Digitaal stemmen kan door naar www.hetschoonstegebouw.be te surfen en het stemformulier in te vullen. Op de sociale media kan iedereen de campagne promoten via de hashtag #DeSchoonste. Stemmen op papier is mogelijk van 17 augustus tot en met 27 september aan de Cargo in Park Spoor Noord bij de tijdelijke expo over Het Schoonste Gebouw. Ook tijdens de Cultuurmarkt van Vlaanderen op 30 augustus staat er een stembus, op het erfgoedplein op de Meir. Tijdens de Open Monumentendag op 13 september ten slotte is de stembus te vinden aan de infostand van het stadhuis. Elke stemmer maakt kans op één van de vijf etentjes voor twee in het winnende gebouw.

 

Eerst zien en dan stemmen

Het is mogelijk om op verschillende momenten kennis te maken met het verhaal achter de tien geselecteerde gebouwen:

  • Op de tijdelijke expo aan de Cargo in Park Spoor Noord van 17 augustus tot en met 27 september. Die is gratis en altijd open.
  • Via een fietstocht met het fietsplan dat gratis te downloaden is op www.hetschoonstegebouw.be. De monumenten zijn niet binnen te bezoeken.
  • Bij de infostand op de Cultuurmarkt van Vlaanderen op 30 augustus, waar ook kan worden ingeschreven voor een bezoek tijdens Open Monumentendag.
  • Tijdens de Open Monumentendag op 13 september (vooraf inschrijven verplicht).
  • Te voet, met de fiets of van thuis uit via Antwerpen Doorgrond. Op die site staat bijkomende informatie over de monumenten en kan iedereen een route op maat uitstippelen. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage