Tien weetjes over de hoogste toren ter wereld

Het 1000 meter hoge gebouw is meteen met ruime voorsprong het hoogste gebouw ter wereld.
Speciaal glas helpt om de energierekening te drukken.
De toren kijkt niet enkel uit op Jeddah en de Rode Zee, maar ook op de wolken.
Het gebouw is vanonder breed en wordt smaller en smaller naarmate het stijgt.
Dit zou een heliport geworden zijn. Maar nu zal het een uitkijkplatform zijn.
De plint van het gebouw wordt ontsloten door verschillende wegen.
Stijg boven de wolken uit, en open het spaarboekje voor een appartement in de toren.

De werken aan Kingdom Tower beginnen binnenkort. Deze 1000 meter hoge toren breekt verschillende records en gooit - letterlijk - hoge ogen. De toren zal in Kingdom City, Saudi-Arabië, gebouwd worden. Amerikaanse architecten Adrian Smith + Gordon Gill ontwierpen de mastodont. De Saudi Binladin Group bouwt het huzarenstukje. Architizer somde de tien meest markante feiten op.

1) De toren heeft 's werelds hoogste observatieplatform. Een apart 30 meter groot balkon zou normaal gezien een helicopterplatform zijn, maar daar stapten de ontwerpers van af.

2) Het gebouw is zo groot dat het onmogelijk is om het realistisch in één 3D-rendering te tonen. Enkel vogelperspectieven tonen het hele project.

3) De funderingspalen zijn 3 meter in diameter en kunnen tot 110 meter lang zijn.

4) De toegeknepen vorm van het gebouw heeft een functie. Op grote hoogte moet het gebouw vechten tegen zwaartekracht en wind. De smalle vorm maakt dit makkelijker. Ook de beschikbare bruikbare oppervlakte wordt vergroot.

5) Toch is de vorm opmerkelijk voor zo'n groot gebouw. De afzonderlijke extrusies van het gebouw duwen tegen elkaar, terwijl het profiel van het gebouw geïnspireerd is door de vouwen van jonge woestijnvegetatie.

6) Het gebouw raakt de grond op een genuanceerde manier. Wegen kronkelen er om heen en de plint waarop het gebouw staat versmelt met de stedelijke omgeving.

7) Er zijn 59 liften en 12 roltrappen. 5 van deze liften zijn dubbeldekkers. De liften gaan trager dan conventionele liften, omdat de grote hoogte gecombineerd met de snelheid mensen misselijk zou maken. Er zijn drie tussenstations, waardoor de liftkabels niet extreem lang moeten zijn.

8) Het buitenwandsysteem heeft laag-geleidingsglas, waardoor de oliesjeiks kunnen besparen op hun energierekening.

9) Aan elke kant van het gebouw zijn er patio's die een prachtig zicht geven op Jeddah en de Rode Zee.

10) Er zal maar liefst 80.000 ton staal gebruikt worden bij de constructie van de toren. Delen van de kern zullen metersdik beton bevatten.

Deel dit artikel:
Onze partners