Tom Coppens, Guy Vloebergh en Peter Renard hekelen 'sluipmoord op de open ruimte' in nieuw boek

Tom Coppens (hoogleraar UA), Guy Vloebergh (docent UA - studiegroep Omgeving) en Peter Renard (gewezen redacteur Knack en voormalig directeur VRP) hebben samen hun pen ter hand genomen om het ruimtelijk beleid in Vlaanderen - of het gebrek eraan, dixit de auteurs - aan de kaak te stellen. Het boek 'Met voorbedachten rade. De sluipmoord op de open ruimte' is een harde maar onderbouwde analyse van het ruimtelijk beleid in Vlaanderen van de voorbije decennia. 

"Sinds 1980 is Vlaanderen bevoegd voor zijn ruimtelijke ordening. Het had het begin van een doortastend beleid kunnen zijn, naar het adagio van de eerste Vlaamse minister-president Gaston Geens: ‘We zullen moeten bewijzen dat wat wij zelf doen, beter is.’ Van dat voornemen is niets terecht gekomen. Het Vlaamse ruimtelijk beleid is al decennialang een draak. Het autonome Vlaanderen bakte er niks van. Erger nog, het gebeurde met voorbedachten rade: het was een bewuste politieke keuze van de opeenvolgende regeringen om de jongste twintig jaar vooral géén planmatig ruimtelijk beleid meer te voeren", klinkt het stellig bij de auteurs. 

"Het vierluik van de ruimtelijke ordening (plannen-vergunnen-handhaven-grondbeleid) werd tot vergunnen gereduceerd: zo veel mogelijk, met regels die afwijkingen mogelijk maakten en daarbovenop nog eens uitzonderingsregels. Ruimtelijke planning werd op Vlaams niveau doorgeschoven naar de gemeenten die er ook geen prioritair belang aan hechten. Alles kan nog steeds, overal."

Met dit boek willen de auteurs het maatschappelijk debat aanwakkeren "dat de werkelijke waarde van open ruimte in kaart brengt met aandacht voor ecologie, gezondheid en respect." 

Het boek is uitgegeven bij Kritak, dat deel uitmaakt van Uitgeverij Lannoo nv. Hier kan je een exemplaar bestellen. 

Deel dit artikel:

Onze partners