Tom Thys & Carton123 en Dierendonck Blancke winnen Prijs Architectuur 2015

Tom Thys architecten & Carton123 architecten en Dierendonck Blancke architecten zijn de laureaten van de Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen 2015. Ze mogen een zilveren ereplak in ontvangst nemen en winnen een geldprijs van 5.000 euro, respectievelijk voor hun project Basisschool De Springplank in Brugge en Zorgsite het Gielsbos in Gierle.

Extra premies en prijzen

Er werd ook een premie van 2.500 euro toegekend aan het trio Freek Dendooven - Gijs De Cock – Peter Van Gelder voor hun project Atelierwoning in Mariakerke.

Daarnaast reikte de Provinciale Raad van de Orde van Architecten van West-Vlaanderen aanvullend een aanmoedigingspremie voor jong talent ter waarde van 2.500 euro uit aan Cristian Panaite en Katrien Devreese voor hun project Dokterspraktijk in Dudzele.

Er werden ook twee speciale Archipelprijzen JONG! toegekend (twee waardebonnen van 500 euro aan: Maarten Baeye en Karen Kesteloot (studio bont) voor hun project Ganda in Gent en aan Vens – Vanbelle Architecten voor hun project Gewad in Gent.

 

62 deelnemende bureaus

De Vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen werd in 2015 voor de vierde maal georganiseerd. De Prijs was bestemd voor alle architectuurrealisaties die of in West-Vlaanderen gelegen zijn of van de hand zijn van West-Vlaamse architecten.

De wedstrijd was niet themagebonden maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.Maar liefst 62 architecten of architectenbureaus dienden één tot drie projecten in. In totaal werden zo 103 projecten aan de jury voorgelegd.

 

De jury

De jury was samengesteld uit Filip De Pau (stadsarchitect Eeklo), Goedele Desmet (BOB 361 Brussel), Els Nulens (Blauwdrukstedenbouw Antwerpen), Koen Van Synghel (KU Leuven en architectuurcriticus) en Koen Van Bockstal (Bulk architecten Antwerpen) als externe deskundigen.

Als waarnemer namens de Orde en namens de deelnemende architecten was Johan Arnout aanwezig. Wim Supply was door de Orde afgevaardigd als extra jurylid met stemrecht voor het toekennen van de premie van de Orde.

De jury heeft met haar selectie bijzondere aandacht willen trekken op nieuw en jong talent, maar ook op bouwprogramma's, die de maatschappelijke rol van kwalitatieve hedendaagse architectuur benadrukken. Collectief en/of compact wonen, architectuur van de zorg, zorg voor de architectuur- in het bijzonder van publieke gebouwen- zijn cruciale thema's van de hedendaagse architectuur die de prijs mee in het licht wil zetten.

 

Officiële proclamatie en opening tentoonstelling

De officiële proclamatie en de huldiging van de laureaten en de premiewinnaars zal plaatsvinden in het Provinciaal Hof in Brugge op vrijdag 5 februari 2016 om 20 uur n.a.v. de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling, samengesteld uit het bekroonde werk van laureaten en premiewinnaars en met de geselecteerde projecten, loopt van 6 februari tot en met 10 april 2016.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage