Toon Breyne ingenieurs-architecten gaat voor esthetische sociale appartementen

In opdracht van Ons Onderdak ontwierp Toon Breyne ingeneurs-architecten een sociaal appartementencomplex in de Tramstraat in Ieper. Het was de uitdrukkelijke eis van de opdrachtgever om extra aandacht te schenken aan de architectuur van het gebouw, gezien de prominente ligging van het terrein langs de ring bij het binnenkomen van de stad. Het gebouw omvat 24 sociale appartementen, waarvan 3 rolstoeltoegankelijk, en is volledig onderkelderd.

In opdracht van Ons Onderdak ontwierp Toon Breyne ingeneurs-architecten een sociaal appartementencomplex in de Tramstraat in Ieper. Het was de uitdrukkelijke eis van de opdrachtgever om extra aandacht te schenken aan de architectuur van het gebouw, gezien de prominente ligging van het terrein langs de ring bij het binnenkomen van de stad. Het gebouw omvat 24 sociale appartementen, waarvan 3 rolstoeltoegankelijk, en is volledig onderkelderd. Alle appartementen voldoen aan de voorschriften van de Vlaamse maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).
 


 

    




Het gebouw werd geconcipieerd als een sobere constructie van 3 lagen met elk 8 aangrenzende appartementen, met daaronder een volledige kelder. Vooraan het gebouw werd een brede structuur uit prefab beton geplaatst, die dienst doet als toegang tot de verschillende appartementen en als gemeenschappelijke buitenruimte. Tussen de gevel en deze structuur is er een kleine spatie om de privacy in de appartementen en de lichtinval langs de gevel te waarborgen. De prefab betonstructuur sluit met brede trappenpartijen aan op het plein dat voor het gebouw zal worden aangelegd.


 




Een soortgelijke prefab betonstructuur komt terug aan de achterzijde van het gebouw en doet dienst als zuidgericht terras voor elk individueel appartement, met zicht op Heuvelland. Door het materiaalgebruik, de architectuur en de details is niet merkbaar dat het om sociale woningbouw gaat.


 




Het appartementsgebouw wordt gesierd door een parement bestaande een mengeling van 3 gevelstenen, die door de architect werd uitgekozen en samengesteld om een uitgesproken genuanceerd kleurenpalet te bekomen. De structuur in geprefabriceerd glad beton staat in contrast met het parement. Op technisch vlak was het geen sinecure op de prefab betonstructuren rond het gebouw te ‘wikkelen. Er moesten immer meer dan 200 elementen in elkaar gepast worden. Ook werden er voorzieningen getroffen om schotelantennes op het dak te plaatsen die, door het optrekken van de dakrand, aan het zicht onttrokken zullen worden.


 




Voorts werd er veel aandacht besteed aan de compactheid, de isolatie en de luchtdichtheid van het gebouw, waardoor er een betere energetische score genoteerd wordt dan wettelijk noodzakelijk. Het regenwater wordt via een wadi achteraan het gebouw vertraagd afgevoerd en gefilterd.


 

    

 

Deel dit artikel:

Onze partners