Top Vlaamse sociale woningsector wil wachtlijsten wegwerken met behulp van nieuwste bouwtechnieken

180.000. Dat is het aantal gezinnen dat momenteel in Vlaanderen op een wachtlijst staat voor een sociale woning. Om dat versneld aan te pakken, sloot Wonen in Vlaanderen zopas een raamovereenkomst van 1,04 miljard euro af voor het ontwerp en de bouw van zo'n 5000 à 7000 nieuwe, modulaire woningen, dit voor een duurtijd van 4 jaar. Voor het eerst wordt de bouwtechniek Design & Build massaal naar voren geschoven in de sociale woningbouw, precies omdat dit het mogelijk zal maken om sneller dan normaal de woonproblematiek in heel Vlaanderen aan te pakken.

Het moment om alles toe te lichten, de woningen letterlijk te tonen en de bestelling te plaatsen, is nu aangebroken. Daarom wordt voor het eerst een grootse top georganiseerd op 22 februari in het Herman Teirlinckgebouw aan Tour&Taxis in Brussel. Daar zullen enkele honderden experten van de sociale huisvestingmaatschappijen en de lokale besturen verzamelen en sociale woningen kunnen "shoppen". Een drietal modulaire demonstratiewoningen zullen er tijdelijk worden neergepoot, zodat ze live bezocht kunnen worden.

De bouwconsortia die zijn aangeduid om de versnelling hoger ook effectief waar te maken, zijn: de Brusselse tandem CIT Blaton, Aché Terra Architecten en Préfabois als partner voor de houtbouw, het Limburgse trio Dethier-Machiels Building Solutions-B+architects, en het team rond het Antwerpse Skilpod met Group Van Roey, AHArchitect en B-architecten. Minister van Wonen, Matthias Diependaele, zal eveneens op de top aanwezig zijn en toelichten hoe Vlaanderen de wachtlijsten voor onder meer sociale woningen wil aanpakken via modulaire woningbouw.

Bron: Story Fwd
Deel dit artikel:
Onze partners