Traditie troef in De Biertuin West (Studio Modijefsky)

Na de succesvolle renovatie van De Biertuin Oost in 2015 kreeg Studio Modijefsky de opdracht om aan de andere kant van Amsterdam De Biertuin West te ontwerpen. Het concept is geïnspireerd op de Duitse Biergarten, een open buitenruimte die meestal wordt omringd door bomen, waar bier en eten worden geserveerd op lange gemeenschappelijke houten tafels. Omdat De Biertuin West zowel binnen- als buitenruimte heeft, besloot Studio Modijefsky om de biergärten-sfeer naar binnen te brengen, met een stadstuinvibe voor de buitengevel en het buitenterras.

Lineariteit, saamhorigheid en warmte zijn de belangrijkste componenten van het concept. Deze abstracte elementen worden vertaald in een samenspel van ruwe, ruwe materialen die vaak worden aangetroffen in buitenruimtes zoals beton, hout (afkomstig van delen van oude wagons), verouderd rood koper en geoxideerd groen koper. Als knipoog naar het ambachtelijke bier dat hier wordt geserveerd, verwijst het koper naar de traditionele tanks waarin het wordt gebrouwen.

De muren zijn bedekt met een zachte aanraking van gerecycled eikenhout om het leer op de op maat gemaakte meubels te laten opvallen en de donkergrijze betontextuur van de bar te benadrukken. Warme en donkere tinten op de plafonds en bovenste plinten vormen een achtergrond voor de rijen gloeilampen die de twee ruimtes met elkaar verbinden.

Detaillering

De detaillering is geïnspireerd op de oorspronkelijke architectuur van het gebouw. De onregelmatigheid van de gedateerde rode bakstenen wordt tegengegaan door de geometrie van de op een rij geplaatste gloeilampen en het ritme van de vierkante houten elementen die terugkaatsen van het plafond naar de tafels. Een typische Biergarten heeft veel lijnen: de rijen tafels en banken, de planken waarvan de tafels zijn gemaakt, de lijnen van plafondlampen … Deze geometrie wordt op verschillende manieren in het interieur toegepast. Halverwege de muren klimmen houten planken om als wandbekleding en als structuur voor de bewegwijzeringsborden te dienen. Een grote kolom staat in het midden van de linkerkant van de bar, bedekt met rode tegels waarvan de glanzende textuur wordt versterkt door de reflectie van de lichtgevende bollen die aan het plafond hangen.

Reeds bestaande zwart-wit gegoten terrazzo wordt een speeltuin voor de studio met vormen en kleuren, in combinatie met een houten visgraatvloer die over het grootste gebied van de bar beweegt. Lange rijen hoge tafels vormen samen met stevige leren banken en houten barkrukken het kloppende hart van De Biertuin: de bar. Hier vind je de echte sterren van de show. De bieren, die koesteren in de helderheid van warme lichten die de ruwheid en details van de omringende texturen benadrukken.

Banken en tafels

Buiten wordt het terras bepaald door een compositie van twaalf brede op maat gemaakte houten banken en tafels, waarvan sommige gedetailleerd zijn met een laag donkergrijs beton erop. Een raster van warme gloeilampen verbindt het terras met de voorgevel van het hoofdgebouw en steekt de straat over naar de menuborden die op de voorruiten zijn geplaatst. De wilde natuur van het terras wordt gekenmerkt door een dik deel van klimopstruiken die de omtrek van de patio bepalen. Deze struiken laten bezoekers kennismaken met het kenmerk van De Biertuin West: de planten en het groen zijn rijkelijk verspreid. Ze verenigen het interieur en exterieur en doordringen beide met het Biergarten-gevoel dat de ruggengraat van het project vormt.

Door herwonnen materialen en harde texturen in evenwicht te brengen met warme tinten en zachte verlichting, heeft Studio Modijefsky opnieuw een verfijnde maar originele toets gegeven aan een reeds bestaande architectuur: een plek die duidelijk deel uitmaakt van de familie De Biertuin maar zijn eigen unieke karakter heeft.

Deel dit artikel:

Onze partners