Transparante scheidingsconstructies andere dan glas? Verschil in EPB

Binnen de EPB-wetgeving m.b.t. de maximale toelaatbare U-waarde wordt er een onderscheid gemaakt tussen lichtkoepels bestaande uit en kunststof koepel met of zonder glaslaag. Een lichtkoepel kan eveneens bestaan uit een combinatie van beide. Xenadvies licht de verschillen in de wetgeving toe.

Indien de lichtkoepel een glaslaag bevat zal de koepel mee opgenomen worden in de oppervlakte gewogen Uw-waarde (W/m²K) van alle vensters. De U-max waarde van alle vensters mag niet hoger zijn dan 1,50 W/m²K.

Als de koepel enkel uit een kunststoflaag (polycarbonaat of acrylaat) bestaat, versoepelt de wetgeving de U-max waarde naar 2,00 W/m²K. Er is dan ook geen sprake meer van een Uw-waarde zoals bij glas, maar wel een Url-waarde.

 

Nieuwe norm

Sinds 2016 is er een nieuwe norm (EN 1873:2014+A1:2016) voor het bepalen van de U-waarde van lichtkoepels. De U-waarde wordt nu berekend op basis van de oppervlakten langs de buitenkant i.p.v. de oppervlakte aan de binnenzijde.

Ook de opstanden worden hierbij in rekening gebracht. Dit heet dan de Url-waarde, deze waarde is het resultaat van de vermenigvuldiging van de Urc (U-waarde transparant deel) met de verhouding van de oppervlakte van de koepel (Arc) en de opening van het dak (Ap).

Bron: Xenadvies
Deel dit artikel:
Onze partners